Lähes 3000 vähävaraista asiakasta päivässä – Heikki Hurstin elämäntyötä jatkava Sini-tytär: "Isä on edelleen yhtälailla mukana täällä"

Leipäjonossa riittää asiakkaita eikä Sini Hurstin työlle näy loppua – Hurstin Valinnassa asioi lähes 3000 henkilöä päivässä:"Ihmiset eivät häpeä hakea apua" 4:41
Katso perjantai-aamun tunnelmat Hurstin Valinnassa!

Helsinginkatu 19:ssa käy kuhina perjantaina aamutuimaan. Viiden tunnin aikana Hurstin Valinnassa asioi lähes 3000 vähävaraista. Vaikka moni painiskelee taloudellisissa ongelmissa ja kärsii sairauksista, paikasta huokuu silti positiivinen henki.

Hurstin Valinnan takana on Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry, joka on suomalainen avustusjärjestö.

Avustustoiminta on pyörinyt jo yli 100 vuotta, mutta Hurstin suvulla se on ollut reilun puolikkaan vuosisadan. Nykyisessä johdossa on 34-vuotias Sini Hursti.

– Isä (Heikki Hursti) on edelleen yhtä lailla mukana täällä. Työtehtävämme eivät ole sinällään muuttuneet. Muutos on lähinnä nimellinen, Hursti muistuttaa.

"Tietoisuus kiirii puskaradion kautta"

Hursti kokee tekevänsä tärkeää työtä, jolle ei näy loppua. Asiakkaiden määrä leipäjonossa on moninkertaistunut vuosien varrella.

– Ihmiset eivät enää häpeä hakea apua ja ruokaa täältä niin paljon kuin ennen. Tietoisuus on lisääntynyt puskaradion kautta, Hursti kertoo.

Työssä on mukana 20–30 vapaaehtoista ja työtä riittää myös jakopäivien ulkopuolella.

– Suurin työ tehdään, kun kuormaa noudetaan ympäriinsä ja ruokaa pussitetaan valmiiksi jaettavaksi keskiviikkoa ja perjantaita varten, Hursti lisää.

Asiakkaita ei valita ulkonäön perusteella

Sini Hursti korostaa, että ulkoapäin ihmisten taloudellisesta tilanteesta ei kannata lähteä vetämään johtopäätöksiä.

– Ulkonäön perusteella ei voi päätellä henkilön taloudellista tilannetta. Osa asiakkaista haluaa peittää vähävaraisuutensa pukeutumalla arvokkaisiin vaatteisiin, Hursti kertoo.

Suomalaisten leipäjonojen maine on levinnyt naapurimaihin asti.

– Joskus on pitänyt hätistää naapurimaista saapuneita bussilastillisia pois. Osalle on kerrottu ja osoitettu, että tuolta saa ilmaista ruokaa, Hursti summaa.

Katso Sini Hurstin koko haastattelu ylhäällä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat