Lähes 13 000 hoitajaa valmiina irtisanoutumaan

Tehy aloittaa työtaistelun marraskuussa. 12 800 hoitajan lisäksi Tehyllä on reservissä 2000 vapaaehtoista, jotka irtisanoutuvat, mikäli uhkaa on tarvetta laajentaa. Kiistan sovittelu on alkanut valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla.

Hoitajien mittavat irtisanoutumiset uhkaavat halvaannuttaa suuren osan sairaaloista marraskuussa, jos hoitajien palkoista ei saada tyydyttävää sopimusta. Jo tässä vaiheessa näyttää selvältä, että ratkaisut venyvät aivan viime hetkiin.

Kiperäksi tiedetyn kiistan sovittelu alkoi saman tien. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius ennustaa sovittelun vievän kaiken käytettävissä olevan ajan.

Tehy ilmoittaa aloittavansa työtaistelun reilun kuukauden kuluttua 19.11.2007. Palvelussuhteet päättyisivät tänä päivänä. Siihen asti uhan piirissä olevat tehyläiset työskentelevät normaalisti kuitenkin siten, että 1.10. julistettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa.

Joukkoirtisanoutumiseen osallistuisi 12 800 henkilöä. Joukkoirtisanoutumiset painottuisivat Uudellemaalle ja Pirkanmaalle. Husin sairaanhoitopiirin alueella irtisanoutuvia olisi lähes 3000. Pirkanmaalla heitä on yli 2000. Yhteensä mukana on 12 sairaanhoitopiiriä eli yli puolet piireistä.

Tehyläiset ovat viikonlopun aikana keränneet sitoumuksia hoitajilta, jotka ovat valmiita irtisanoutumaan työstään palkkakiistan vuoksi.

Laitinen-Pesola: Kysymys on nyt tahdosta

- On erittäin surullista, että koulutettu hoitohenkilöstö joutuu puolustamaan oikeutettua tavoitettaan näin järeästi. Joukkoirtisanoutumisen uhka tässä mittakaavassa on erittäin vakava ja se lamauttaisi realisoituessaan koko terveydenhuoltojärjestelmämme. Vetoamme voimakkaasti kuntatyönantajaan, jotta sovittelu voidaan käynnistää nopeasti ja uhkan toteutuminen voidaan välttää, sanoo Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola.

Laitinen-Pesola korostaa, että kysymys on nyt tahdosta.

- Suomalaisen yhteiskunnan on nyt vastattava koulutetulle hoitohenkilöstölle, aiotaanko palvelut turvata ja hoitohenkilöstön palkkataso nostaa kansainvälisen ja pohjoismaisen vertailun kestävälle tasolle. Se on täysin mahdollista nykyisessä vahvassa taloudellisessa tilanteessa. Sekä työnantajalla että poliittisella päättäjällä pitäisi olla tiedossaan, että ilman nopeasti vaikuttavia korjaavia toimia julkiset terveys- ja sosiaalipalvelut romahtavat, sanoo Laitinen-Pesola.

"Koko kenttä toimien takana"

- Osallistuminen joukkoirtisanoutumiseen on kova päätös jokaiselle tehyläiselle myös henkilökohtaisesti. Jokainen mukana oleva osallistuu työtaistelutoimeen vapaaehtoisesti ja on joutunut omalla kohdallaan harkitsemaan tarkasti perusteet. Tässä vaiheessa uhka painottuu erikoissairaanhoitoon, mutta olemme koonneet sosiaalialalta ja perusterveyden-huollosta jo yli 2 000 nimeä mahdollista uhan laajentamisen tarvetta varten. Koko tehyläinen kenttä on määrätietoisesti tavoitteen takana.

- Olemme kahden viime viikon aikana tavanneet lähes 15 000 tehyläistä jäsenilloissa eri puolilla maata. Erityisesti nuoremmat ikäluokat ovat sanoneet, että tämä neuvottelukierros on viimeinen kortti, joka katsotaan. Koulutetun hoitohenkilöstön mitta on täysi. Ellei palkkataso nyt nouse tuntuvasti, edessä on alan vaihto tai ulkomaille lähtö, sanoo Laitinen-Pesola.

Tehyn järjestöyksikön johtajan Kirsti Viljakaisen mukaan 12 800 henkilön irtisanoutuminen johtaisi sairaaloiden toiminnan halvaantumiseen.

- Tässä on mukana kaikkia tehyläisiä ammattiryhmiä, eli se on erittäin kattava. Lisäksi meillä on vielä sellaisia henkilöitä, jotka ovat ilmoittautuneet halukkaiksi tarvittaessa mukaan, jos tarvitaan esimerkiksi toimenpiteiden laajentamista.

Sairaaloiden toiminnan mahdollinen halvaantuminen olisi paikkakuntakohtaista, mutta esimerkiksi HUS:n alueella laboratorio- ja röntgentoiminta olisi kokonaisuudessaan mukana joukkoirtisanoutumisessa. Laitinen-Pesolan mukaan on myös vielä sellaisia nimeämättömiä yksiköitä, joista suurin osa on kirjoittanut sitoumuksen. Sellaista erityisosaamista, jota on vaikea nopealla aikataululla saada korvatuksi, puuttuisi.

- Tässä on runsas kuukausi aikaa neuvotella, ja me oletamme, että saamme hyvän neuvotteluratkaisun. Kannattaa muistaa se, että työnantaja vastaa potilasturvallisuudesta. Perustuslaissakin sanotaan, että tämä asia kuuluu valtiovallan vastuulle ja se on delegoitu kunnille. Jos kunnat eivät pysty siitä huolehtimaan, se vastuu palautuu takaisin valtiolle. Eli järjestö tai yksittäinen järjestön jäsen ei ole vastuussa potilasturvallisuudesta, Laitinen-Pesola sanoo.

Tehy irtisanoutui hoitajien neuvottelujärjestöstä

Terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehy on irtisanonut sopimuksensa toisen STTK:laisen hoitoalan liiton Superin kanssa yhteisestä toimihenkilöiden neuvottelujärjestöstä TNJ:stä.

Asiasta kertovan Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Tehy on neuvotellut alan työehtosopimuksista kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa.

Laitinen-Pesolan mukaan sopimus Superin kanssa purettiin, koska yhteisten tavoitteiden vieminen loppuun ei onnistu. Super on tehyläisten mielestä allekirjoittanut kunta-alan työehtosopimuksen vastoin neuvottelujärjestön sääntöjä.

- Lopullinen niitti oli Superin allekirjoitus. Olemme irtisanoutuneet neuvottelujärjestöstä perjantaina ja se on astunut voimaan heti.

Laitinen-Pesola sanoo, että kunta-alan pääsopimuksen irtisanominen ja TNJ:n purkautuminen laittaa koko kunta-alan neuvottelujärjestelmän uusiksi.

- Tehy edustaa niin isoa porukkaa terveydenhuoltoalalla, että työnantajan on pakko neuvotella jatkossa meidän kanssa, jotta työrauha säilyy.

Superin ja Tehyn välit ovat Maaseudun tulevaisuuden mukaan kiristyneet myös työpaikoilla. Super on syyttänyt Tehyä ja sen jäseniä työpaikkakiusaamisesta. Tehyläisten esimiesten on väitetty uhkailleen superilaisia muun muassa irtisanomisilla.

Laitinen-Pesola sanoo lehden haastattelussa, että ongelmat on nostettu esiin sellaisilla paikkakunnilla, joissa työskentelee Superin hallituksen jäseniä. Heitä on muun muassa Porissa ja Tampereella.

Hän sanoo, että "on hieman kaukaa haettua, että superilaiset voisivat korvata työvoimaa”.

Tehyssä on yli 120 000 jäsentä, joista kolme neljästä työskentelee julkisella sektorilla. Superissa on lähes 70 000 jäsentä.

Tehyn ja Superin yhteinen TNJ on yksi neljästä kuntasektorin pääsopijajärjestöstä.

(MTV3)

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve arvioi hoitajien työtaistelustrategian vaikutuksia tiistaiaamun Huomenta Suomessa klo 6.50 alkaen.

Joukkoirtisanoutumista työtaistelukeinona pohditaan Huomenta Suomessa tiistaiaamuna klo 7.50.Haastateltavana on toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen.

Lue myös:

    Uusimmat