Mainos

Läheinen suhde isään tekee miehestä vakaan

Pojat, joilla on lapsuudessaan ollut kiinteät siteet isäänsä kestävät arjen paineita todennäköisesti paremmin, paljastaa tuore tutkimus.

– Suurin osa vanhempaintutkimusta keskittyy äitisuhteeseen, mutta kuten tulokset näyttävät, isillä on erityinen rooli lastensa tulevan mielenterveyden kannalta, sanoo tutkimusryhmää johtanut psykologian professori Melanie Mallers California State Universitysta.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 900 25–74-vuotiasta yhdysvaltalaista miestä ja naista. Koehenkilöt kertoivat tutkijoille kuulumisistaan kahdeksan päivän ajan lyhyissä puhelinhaastatteluissa.

Haastatteluissa keskityttiin osallistujien arjessaan kokemiin tunteisiin, esimerkiksi masentuneisuuteen ja hermostuneisuuteen, ja siihen, olivatko he kokeneet sinä päivänä stressaavia tilanteita.

Sellaisiksi laskettiin riidat, erimielisyydet, työhön ja perheeseen liittyvät jännitteet sekä syrjintä. Kokeeseen osallistujat kuvailivat myös lapsuuden äiti- ja isäsuhteitaan.

Tytöille ei suurta merkitystä

Hyvä äitisuhde vähensi oletetusti koehenkilön kokemaa arjen ahdistusta. Kiinnostavaksi tulokset muuttuivat kuitenkin isäsuhteen osalta.

Miehet, joilla oli hyvä suhde isäänsä lapsuudessa suhtautuivat vähemmän tunteenomaisesti päivittäisiin stressitilanteisiin. Naisilla vastaavat tulokset eivät olleet yhtä yleisiä.

Suhteet vanhempiin vaikuttivat yleisesti haastateltavien kokemien stressitilanteiden määrään. Huonot lapsuusmuistot lisäsivät arjen paineiden kokemuksia.

– Ehkä huolehtivat ja välittävät vanhemmat varustavat lapsensa tarvittavilla ihmissuhdetaidoilla ja -kokemuksilla niin lapsuudessa kuin aikuisena, sanoo professori Mallers.

Sukupolvesta riippumatta

Tutkijan mielestä on vaikeaa löytää selitystä sille, miksi miesten isäsuhteella on niin suuri merkitys näiden stressireaktioihin. Mukana kokeessa oli kuitenkin kaikenikäisiä aikuisia, eli sukupolvien välillä olisi voinut olettaa olevan eroja.

– Isän rooli on muuttunut jyrkästi siitä, mitä se oli, kun vanhimmat koehenkilöt olivat lapsia. Tiedämme, että isillä on erityinen tyyli toimia lastensa, varsinkin poikien kanssa, kommentoi Mallers.

MTV3/Eira Talka/telegraph.co.uk

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.