Mainos

"Lähdesuojan heikentäminen painajaismainen ehdotus"

MTV:n 45 minuuttia -ohjelman tuottaja Jussi Eronen pitää esitutkinta- ja pakkokeinotoimikunnan esitystä lähdesuojan heikentämisestä pöyristyttävänä.

- Tämä on painajaismainen ehdotus, joka ei kuulu länsimaiseen demokratiaan. Vaikuttaa siltä, että uutislähteet halutaan pelotella hiljaisiksi. Toteutuessaan ehdotus heikentäisi oleellisesti kansalaisten mahdollisuutta saada tärkeitä asioita tietoonsa.

Toimikunta ehdottaa, että lähdesuoja voitaisiin murtaa jo esitutkinnan aikana. Näin voitaisiin tehdä tapauksissa, joissa tiedon alkuperäinen antaja on todennäköisesti syyllistynyt salassapitovelvollisuuden rikkomiseen.

Eronen ihmettelee, kenen etua lähdesuojan rajoja hämärtävä ehdotus palvelee.

- Ketkä tästä hyötyvät? Ainakin rikolliset ja korruptoituneet päättäjät, joiden väärinkäytökset jäisivät nykyistäkin useammin pimentoon. Tällaisesta uudistuksesta olisi suurta haittaa rehellisille virkamiehille ja tavallisille kansalaisille, jotka ovat tähän asti uskaltaneet kertoa medialle vakavia epäkohtia. He ovat luottaneet siihen, että toimittaja voi suojata heidän nimensä myös mahdollisen rikostutkinnan aikana.

Erosen mielestä tutkivaa journalismia ei voi tehdä ilman vedenpitävää lähdesuojaa. Toimittajan pitää voida luvata tietolähteelle, ettei henkilöllisyys paljastu missään tilanteessa.

- Käytännössä lähes kaikkien yhteiskunnallisesti merkittävien juttujen taustalla on nimettömiä lähteitä, selittää Eronen.

Ruotsissa lähdesuoja on tiukempi kuin Suomessa.

- Siellä myös tutkivan journalismin taso on Suomea korkeampi. Nyt virkamiehet haluavat viedä Suomen askeleen kauemmaksi Ruotsin mallista kohti Valko-Venäjän mallia, Eronen jyrähtää.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.