Mainos

Lahden taksisurma askarruttaa poliisia

Kuukauden takainen taksisurma askarruttaa poliisia. Nuori kuljettaja ammuttiin tsekkiläisellä pistoolilla

Helsingin rikospoliisin mukaan Lahdessa surmatun taksinkuljettajan kyydissä saattoi matkan loppuvaiheessa olla useampia henkilöitä.
-Tarkemmin tätä ei kuitenkaan voida vielä vahvistaa, sanoo rikosylikomisario Juha Rautaheimo väkivaltatoimistosta. 20-vuotias helsinkiläinen kuljettaja surmattiin tasan kuukausi sitten 17. lokakuuta. Kyyti oli alkanut Helsingin Kallion ns. Kurvin tietämistä illalla kello 22.43. Muutamaa minuuttia myöhemmin kuljettaja oli ilmoittanut radiolla taksiyhtiönsä keskukseen olevansa markalla Lahden tuntumaan.

Auto on poliisin mukaan ajettu melkoisella varmuudella lähes suoraan Lahteen. Kello 23.30 autosta on havainto Orimattilan vaiheilta. Tilataksityyppinen auto löydettiin Päijät-Hämeen keskussairaalan kupeesta Sykekadulta seuraavana aamuna.

Poliisi jäljittänyt taksin liikkeitä

Taksin liikkeistä ei ole täyttä varmuutta. Rautaheimon mukaan on todennäköistä, että Helsingistä alkanut kyyti on päätynyt Lahden tähtitornin tienoille puolenyön ja kello yhden välillä. Tähtitorni sijaitsee Lahden Pirttiharjun vesitornin huipulla Lahden keskustasta n. 4 km Hämeenlinnan/Tampereen tietä. Alueen asukkaat ovat kertoneet kuulleensa noihin aikoihin laukausten ääniä.

Ilmeistä on, että auto on seisonut tähtitornin tienoilla joitain tunteja. Löytöpaikalle Sykekadulle auto on tuotu 4.20-5.35 välisenä aikana.

Poliisi pitää ilmeisenä, että nuori taksinkuljettaja ammuttiin kyydin päättymisen jälkeen. Hänet surmattiin useilla laukauksilla. Surma-ase on tsekkiläinen 9 mm:n CZ-pistooli, joka on malliltaan joko CZ 75 tai CZ85. Malli on saatu selville vertailututkimuksilla. Itse surma-ase ei ole poliisin hallussa.

Riitaa maksusta?

Taksinkuljettaja oli ns. sulkenut taksamittarin ikäänkuin maksua odottaen. Poliisi pitää mahdollisena, että tässä vaiheessa on tullut asiakkaan tai asiakkaiden kanssa riitaa. On mahdollista, että kyyditettävällä ei ole ollut rahaa ja kuljettaja on tässä vaiheessa voinut sanoa ajavansa poliisin luo, josta kuljetettava on sitten hermostunut, Rautaheimo sanoo.

- On ilmeistä, että ampujalla on ollut rikollista taustaa. Harva aloittaa rikollista uraansa tällä tavalla, poliisi sanoo. Rikolliseen taustaan viittaa myös tekijän kylmäverisyys. Surmattu kuljettaja oli siirretty pois ajajan paikalta ja sen jälkeen autoa oli ajettu 1,4 kilometriä. Etäisyys on suurin piirtein sama kuin matka tähtitornilta Sykekadulle.

Hän ei pidä todennäköisenä, että kyyditettävä on alusta alkaen suunnitellut taksiryöstöä. Miksi sitten olisi ajettu Lahteen? Rautaheimo kysyy. Epäillyllä on yhteys Lahteen ja Helsinkiin, Rautaheimo uskoo.

Poliisi pyytää yleisöltä tietoja surma-aseesta. CZ:n 75 ja 85 mallien lippaaseen sopii 15 patruunaa.
- Tutkintaa varten kaivataan tietoja kyseisenlaisesta aseesta ja sellaisista henkilöistä, joiden hallussa sellainen on ollut epämääräisissä olosuhteissa, Rautaheimo sanoo.

Jutun selviämiseen johtavista tiedoista on luvattu huomattavan suuri vihjepalkkio. Helsingin murharyhmän puhelinnumero on 09-189 4700.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.