Lahden Suurmäki täyttää tänä vuonna 30 vuotta

Lahden vuoden 2001 MM-kisojen mäkihypyn päänäyttämö täyttää 30 vuotta. Mäen vaativien erikoisrakenteiden pystyttämiseen kutsuttiin aikanaan asiantuntijoita Keski-Euroopasta asti. Myös Hiihtostadionin 25-vuotias katsomo on saanut tunnustusta arkkitehtonisista ansioistaan, sillä se puolestaan valittiin Vuoden 1976 Betonirakenteeksi.

Lahden Suurmäki on arkkitehtien Sulo Järvinen ja Erik Liljeblad suunnittelema. Merkittävä rooli oli myös rakennesuunnittelulla, josta vastasi diplomi-insinööri Pertti Piirto.

Mäen korkeus juurelta takatornin huipulle on 60 metriä ja rakentamiseen käytettiin 2 000 kuutiota betonia. Suurmäen vauhtimäki valettiin maassa ja nostettiin sen jälkeen tunkkien avulla paikalleen - toimenpide, johon tarvittiin avuksi asiantuntijoita Saksasta saakka. Alamäki katettiin betonielementeillä ja takatorni sekä vauhtimäen alustarakenne tehtiin liukuvaluna. Lahden Suurmäki valittiin valmistumisvuonnaan 1971 Vuoden betonirakenteeksi.

Nykyään Suurmäen alue on lahtelaisten ahkerassa käytössä paitsi talvisin, myös kesäisin, jolloin mäkimontun notkossa toimii maauimala.

Lahden Hiihtostadionin vuonna 1976 rakennettu pääkatsomo on pääosin betonielementti-rakenteinen. Poikkeukselliseksi sen tekee vaativaa insinöörityötä edustava yläkatsomo, joka on ripustettu esijännitetyin vetotangoin rakennuksen takaosan betonipilareista. Näin alakatsomoa ei tarvinnut jakaa pilareilla ja yleisö näkee kilpailutapahtumat hyvin kaikkialta katsomosta. Suurmäen katsomon on suunnitellut arkkitehti Pekka Salminen ja rakennesuunnittelusta vastasi Insinööritoimisto Taskinen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja