Mainos

Lahden pirtujutussa uusia tuomioita

Lahden käräjäoikeus on langettanut kolme ehdollista vankeustuomiota miehille, jotka osallistuivat laajan pirtuliigan toimintaan vuosina 1996-97.

Yli 10 miljoonaan markkaan nousseet tullin korvausvaatimukset jätettiin odottamaan Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen kantaa siihen, pitääkö pirtun salakuljetukseen soveltaa tulli- ja veropykäliä. EY-tuomioistuimen ennakkoratkaisua pyysi pari kuukautta sitten Tampereen käräjäoikeus, missä tullin asiamies oli esittänyt 38 miljoonan markan korvauslaskun vastaavassa salakuljetusjutussa. Summa koostui tulleista sekä arvonlisä-, valmiste- ja alkoholiverosta.

Lahden pirtujutun syytetyt kummastelivat korvausvaatimuksia, koska tulli ei aikanaan vaatinut jutun päätekijöiltä mitään. Samalla laskentatavalla heihin olisi pitänyt kohdistaa parin kymmenen miljoonan markan vaatimukset. Lahtelaistuomari Riitta Ahtela on havainnut tullin kannan muuttuneen vuoden 1997 lopulla. Niihin aikoihin tullin asiamies vaihtui ja toisaalta EU alkoi paimenkirjeellään patistella Suomen valtiota tilittämään "pirtuverot".

Tulkintaongelma liittyy siihen, että EU on direktiivillä sulkenut maksujen ulkopuolelle tietyt laittomat tuotteet, kuten huumeet ja väärän rahan. Luettelossa ei mainita pirtua, jonka tuontia Suomeen ei ole sallittu. EY-tuomioistuimen kantaa väkiviinan verodirektiiveihin ja tullimääräyksiin odotetaan parin vuoden sisällä. Sen jälkeen käydään erilliset korvausoikeudenkäynnit. Lahden käräjäoikeus langetti torstaina puolentoista vuoden ehdollisen tuomion 43-vuotiaalle lahtelaismiehelle, jonka Asikkalasta vuokraaman teollisuushallin kautta kulki noin 20000 litraa pirtua ja pari tuhatta kartonkia tupakkaa. Rikosnimikkeenä oli ammattimainen alkoholipitoisen aineen välittäminen sekä laiton tuontitavaraan ryhtyminen.

Toinen tuomittu oli hyvinkääläismies, joka avusti lahtelaista avaamalla hallin ovia tarvittaessa ja välitti väkijuomia kotiseudulleen. Hän sai seitsemän kuukautta ehdollista. Yli kuuden kuukauden tuomio määrättiin laittomia nautintoaineita levitelleelle heinolalaismiehelle. Sysmäläisvälittäjän tuomioksi tuli 70 päiväsakkoa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.