Mainos

Lahden kaupunginorkesteri hankki parhaiten omia tuloja

Sinfoniaorkesterien rahoitus koostuu toimintatuloista, valtionosuuksista ja kuntien osuuksista. Ensi vuonna orkesterien valtionosuuksien odotetaan kasvavan.

Lahden kaupunginorkesteri on onnistunut hankkimaan omia tuloja muita suurten kaupunkien sinfoniaorkestereita paremmin. Se kattaa toimintatuloillaan neljäsosan menoistaan, kun muiden orkesterien keskiarvo on 12,8 prosenttia. Orkesterien toimintatulot koostuvat pääasiassa pääsymaksutuloista, mutta myös jonkin verran sponsorirahoituksesta.

Tämä selviää erikoistutkija Heikki Helinin tutkimuksesta, jossa hän on verrannut yhdeksän suuren kaupungin sinfoniaorkesterin taloustietoja.

Helin on sitä mieltä, että mitä enemmän orkesteri pystyy hankkimaan omia tuloja, sitä enemmän se saa resursseja käyttöönsä. Toimintatulojen lisäksi orkesterien talous koostuu valtionosuuksista ja kuntien osuuksista, mutta niillä ei Helinin mukaan resursseja lisätä.

Tutkimuksesta ilmenee, että vuoden 1993 valtionosuusuudistus lisäsi orkestereiden valtionosuuksia mutta ei orkestereiden käytössä olleita resursseja, koska kunnat leikkasivat laman takia omaa osuuttaan suunnilleen vastaavalla määrällä. 2000-luvulla kuntien osuus orkestereiden julkisessa rahoituksessa on hieman kasvanut, mutta valtion osuus vähentynyt. Ensi vuonna orkesterien valtionosuudet kasvavat, mutta kunnat joutuvat taas tiukoille, koska samaan aikaan valtio on vähentänyt osuuttaan kuntien muiden toimintojen rahoituksessa.

- Ei liene vaikea ennustaa, että lähivuosina kulttuurilaitosten ainoa mahdollisuus kasvattaa menojaan on hankkia vastaava tulolisäys, kuuluu Helinin johtopäätös.

Muut tutkimuksessa mukana olleet orkesterit ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Tampere filharmonia, Turun kaupunginorkesteri, Lahden kaupunginorkesteri, Oulu Sinfonia, Kuopion kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Jyväskylä Sinfonietta ja Pori Sinfonietta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.