Mainos

Lähde: Arabien apu palestiinalaishallinnolle estetty

Palestiinalaishallinto on kassakriisissä EU:n ja Yhdysvaltojen lopetettua sen avustamisen äärijärjestö Hamasin vaalivoiton takia. Myös Palestiinan sisäpoliittinen tilanne on jännittynyt.

Arabimaiden palestiinalaishallinnolle myöntämä apu on estetty, kertoo korkea-arvoinen palestiinalaisvirkailija. Hänen mukaansa toimesta ovat vastuussa Hamasin johtamaa hallitusta vastustavat ulkomaalaiset.

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin neuvonantaja Nabil Amr kertoi, että varat olivat saapuneet Arabiliittoon, mutta sen siirrot palestiinalaishallinnon tilille on jäädytetty.

Amrin mukaan useat tahot ovat varoittaneet palestiinalaisia rahalaitoksia käsittelemästä varoja, jotka on tarkoitettu Hamasin muodostamalle hallitukselle. Amr nimesi kyseisiksi tahoiksi Yhdysvallat, Israelin sekä muut niin kutsutun Lähi-idän kvartetin jäsenet eli Venäjän, EU:n ja YK:n. Hänen mukaansa ne ovat vaatineet palestiinalaisten hallitukselle taloussaartoa.

Amr varoittaa, että se olisi turmiollista paitsi palestiinalaisten arjelle myös alueen vakaudelle ja turvallisuudelle.

Presidentti Abbas on korostanut eri osapuolille, että palestiinalaishallinnolla on oma erillinen pankkitilinsä. Amr kuitenkin sanoo, ettei sitä ole tähän mennessä käytetty.

Palestiinalaishallinto on joutunut kassakriisiin, koska EU ja Yhdysvallat lopettivat sen avustamisen Hamasin tammikuisen vaalivoiton seurauksena. Lopettamispäätökseen vaikutti se, ettei Hamas suostu tunnustamaan Israelia ja lopettamaan väkivaltaa.

Abbas kielsi Hamasin vastaisen mielenosoituksen

Palestiinalaisten turvallisuuslähteiden mukaan presidentti Mahmud Abbas on kieltänyt Hamasin vastaisen mielenosoituksen. Lähteen kertoo Abbasin kieltäneen marssin, jotta äärijärjestö Hamasin ja Abbasin johtaman Fatahin välit eivät kiristyisi entisestään.

Mielenosoitus oli tarkoitus järjestää Ramallahissa, ja siihen odotettiin osallistuvan tuhansia turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Aiemmin tänään Fatah ja Hamas sopivat yrittävänsä kohentaa kireitä välejään. Ryhmittymien johtajat päättivät liennytyksestä egyptiläisvälittäjien johdolla järjestetyssä tapaamisessa. Päätöstä edelsi ryhmien kannattajien välinen kahakka, jossa loukkaantui parikymmentä ihmistä.

Lisäksi viime päivinä ryhmien välinen sanasota on kiihtynyt. Esimerkiksi eilen Fatah syytti Hamasia palestiinalaisten yllyttämisestä sisällissotaan.

- Osapuolet ovat sopineet kehottavansa kansaamme luopumaan kaikenlaisista jännitteistä ja lujittamaan kansallista yhtenäisyyttä, Fatahin edustaja Mahar Meqdad kertoi aikaisin aamulla.

Vetoomuksessa palestiinalaisia kehotettiin myös yhteistyöhön, jotta palestiinalaisten oikeudet voidaan säilyttää. Ryhmien edustajat eivät kuitenkaan kertoneet tarkemmin, mihin toimiin ryhdytään väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.