Lagosista Chilelle sosialistipresidentti

Chile on saanut ensimmäisen vasemmistolaisen presidentin sitten Salvador Allenden väkivaltaisesti päättyneen valtakauden.

Lagos, Ricardo

Sosialistien ehdokas Ricardo Lagos voitti eilen pidetyissä vaaleissa niukasti oikeistolaisen vastaehdokkaansa Joaquin Lavinin.

Lagos sai vaalien toisella kierroksella reilut 51 prosenttia ja Lavin vajaat 49 prosenttia annetuista äänistä. Kaikkiaan ääniä annettiin vajaat 7,2 miljoonaa kappaletta. Lagos lupasi voittopuheessaan puolustaa ihmisoikeuksia ja vetosi kansallisen sovinnon puolesta.

-Olemme voittaneet...mutta tämä ei ole tappio kenellekään. Olen kaikkien chileläisten presidentti, Lagos sanoi.

-En unohda menneisyyttä, mutta katseeni on tulevaisuudessa, hän sanoi kymmenilletuhansille kannattajilleen, jotka olivat kokoontuneet pääkaupungin Santiagon pääaukiolle juhlimaan vaalivoittoa.

Myös Lavin esiintyi tuloksen selvittyä sovinnollisena. Hän onnitteli Lagosia vaalivoitosta ja lupasi, että oppositio on yhteistyössä uuden hallituksen kanssa. Vaaleissa järjestettiin eilen toinen kierros, kun kukaan ehdokkaista ei saanut tarvittavaa enemmistöä ensimmäisellä kierroksella joulukuussa.

Kohennusta talouteen

Lagos, 61, lupasi vaalikampanjansa aikana parannuksia maan taloudelliseen ja sosiaaliseen tilaan.

Yhdysvalloissa taloustieteellisen koulutuksen saaneen Lagosin vaalilupaukset mitataan aikana, jolloin Chile kärsii lamasta ja kasvavasta työttömyydestä. Lagosista tuli voittonsa myötä Chilen ensimmäinen sosialistipresidentti sitten Salvador Allenden.

Allende kukistui kenraali Augusto Pinochetin johtamassa verisessä vallankaappauksessa 1973. Lagos on tehnyt selväksi, että hän haluaa Pinochetin takaisin Chileen ja oikeuden eteen vastaamaan valtakaudellaan tapahtuneista ihmisoikeusrikkomuksista.

Pinochet on parhaillaan kotiarestissa Britanniassa. Häntä tutkineet lääkärit päättivät viime viikolla, ettei hän ole terveydellisesti siinä kunnossa, että hänet voitaisiin luovuttaa oikeuteen Espanjaan.

Britannian sisäministeri Jack Straw n on määrä päättää huomenna, sallitaanko Pinochetin palata Chileen. Espanja puolestaan on vaatinut, että Pinochetille tehtäisiin uusi lääkärintarkastus.

Pinochetista vaiettiin

Vaikka Chilen presidentinvaalit käytiin samaan aikaan kun maailmalla keskusteltiin vilkkaasti iäkkään entisen diktaattorin kohtalosta, molemmat toisen kierroksen ehdokkaat jättivät mieluusti Pinochetin taka-alalle vaalikampanjassaan.

Heillä oli kuitenkin täysin erilaiset syyt tähän. Ricardo Lagos oli korkeassa asemassa jo Allenden kaudella, ja Pinochetin sotilasdiktatuurin aikana hän oppi tuntemaan myös Chilen vankilat. 1980-luvun lopulla hän oli Pinochetin vastaisen opposition kärkihahmoja.

Lavin sen sijaan toimi Pinochetin hallinnon läheisenä avustajana 1980-luvulla. Nyt hän johtaa puoluetta, jota voisi syystä kutsua äärioikeistolaiseksi.

Lavin on Lagosin tavoin sanonut haluavansa asettaa entisen esimiehensä chileläisen tuomioistuimen eteen, jos hänet päästetään Chileen. Hän on myös varovaisesti tuominnut sotilasvallan aikana tehdyt räikeimmät ihmisoikeusrikkomukset.

Chile ei kuitenkaan pääse helpolla eroon Pinochetin jättämästä perinnöstä. Sotilasvallan ajalta on peräisin esimerkiksi maan nykyinen perustuslaki, joka antaa asevoimille kohtuuttoman suuren määräysvallan politiikassa.

Lagos joutuu presidenttikaudellaan tekemään pesäeroa tähän epädemokraattiseen perintöön.
(STT-Reuters-AFP-NTB)

Lue myös:

    Uusimmat