Ladattava sähkötupakka hämmentää EU:ta

Supersmokeria ei voi luokitella tupakkalainsäädännön piiriin kuuluvaksi tuotteeksi, koska se ei sisällä tupakkaa.

Suosiotaan Euroopassa kasvattava sähköinen valetupakka on alkanut hämmentää myös EU:ta.

Akulla ladattava Supersmoker toimii vaihdettavilla nikotiiniampulleilla ja näyttää pitkälti tavalliselta tupakalta. Myös sen maku jäljittelee tavallista tupakkaa.

Sen läpi hengittämällä saa nikotiinia, mutta ei valmistajan mukaan muita tupakan vaarallisia aineita. Siitä ei myöskään tule savuhaittoja sivullisille. Ravintoloiden tupakointikieltojen aikana tuote on kasvattanut nopeasti suosiotaan etenkin Hollannissa ja Belgiassa.

Hollannin terveysministeri Ab Klink harkitsee kuitenkin jo tuotteen kieltämistä, koska maan terveysviraston mielestä nikotiini on lääkeaine, ja sen myymiselle tarvitaan lupa. Supersmokerilla sellaista ei ole. Lehtitietojen mukaan myös Belgia pohtii kieltoa samasta syystä.

Tällä hetkellä tuotetta myydään vapaasti. Sitä ei voi luokitella tupakkalainsäädännön piiriin kuuluvaksi tuotteeksi, koska se ei sisällä tupakkaa.

Hollanti haluaa viedä asian myös EU-jäsenmaiden keskusteltavaksi. Asia nousee todennäköisesti esille jo ensi maanantaina jäsenmaiden työryhmässä.

Lehdistön mukaan valetupakan suosio on vuodenvaihteen jälkeen vain kasvanut, koska moni yrittää uuden vuoden aluksi lopettaa tupakoinnin. Suomessa tuotetta ei tiettävästi ole vielä myynnissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat