Mainos

Laatokan tila kääntynyt parempaan

Dosentti Heikki Simolan mukaan Laatokan tilan kehitys näyttää kääntyneen parempaan suuntaan. -Syy sinällään on paradoksaalinen, sillä järven käänne parempaan näyttää johtuvan Venäjän talouslamasta, Simola sanoo.

Simola työskentelee Joensuun yliopistossa, jonka Karjalan tutkimuslaitos on ollut mukana Laatokan tutkimuksissa. Hänen mukaansa Laatokan tilan koheneminen johtuu ennen kaikkea karjatalouden vähenemisestä. Simola odottaa optimistisesti, ettei Laatokan vesien laadussa enää tapahdu käännettä pahempaan. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että ympäristölainsäädäntö on alkanut kehittyä myös Venäjällä. Toisaalta siellä on aiempaa voimaperäisemmin alettu kiinnittää huomiota jätevesien puhdistamiseen.

Vaikka Laatokan tila näyttääkin kääntyneen parempaan, niin muutos on vitkallista. Osaltaan tämä johtuu siitä, että Euroopan suurimman järven vesimassa vaihtuu hitaasti. -Noin 12 vuodessa, kun esimerkiksi Saimaan veden vaihtumisaika on vain 3,5 vuotta, Simola sanoo. Laatokan nykyistä tilaa Simola luonnehtii huomattavasti paremmaksi, miksi sen pessimistisimmät arviot ovat kuvanneet. Yksi helpotus on ollut se, ettei järvestä ole tavattu radioaktiivista säteilyä. Laatokalla on ollut ainakin yksi laiva, johon on varastoitu radioaktiivisia jätteitä. Tämäkin on myöhemmin siirretty Murmanskin alueelle.

Simola luennoi Laatokan tilasta Nurmeksen evankelisen opiston järjestämällä Karjalaisen kulttuurin kurssilla, joka päättyi tänään.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.