Lääninhallitus harkitsee pakkotoimia Kemille

Vanhukset laitetaan Kemissä yöpuulle jo iltapäivällä hoitohenkilöstön lomautusten vuoksi. Kaupunginhallitus päätti tänään jatkaa lomautuksia.

Potilasturvallisuuden lisäksi Kemissä joudutaan tinkimään myös hygieniasta.

Kemin kaupunginhallituksen mielestä kyse on lomautusten aiheuttamasta tilapäisestä palvelutason laskusta, mutta sosiaali- ja terveystoimi puhuu ihmisarvon alentumisesta ja potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Lomautusten vaikutuksiin kyllästynyt Lapin lääninhallitus kaavailee hoidon tason palauttamista pakkotoimin. Kemin kaupunginhallitus päätti tänään äänin 6-4 jatkaa terveystoimen lomautuksia suunnitellusti.

- Kaupunginhallitus on sitä mieltä, että tässä on kyse tilapäisestä ja lyhytaikaisesta palvelujen tason laskusta kuitenkin niin, että peruspalvelut kyetään turvaamaan niin kuin laki edellyttää, kaupunginjohtaja Ossi Repo luonnehti kokouksen jälkeen.

Potilasturvallisuus vaakalaudalla

Sosiaali-ja terveystoimen tekemä selvitys antaa toisenlaisen kuvan. Selvityksessä on seurattu lomautusten vaikutusta kolmen viikon ajan.

- Potilasturvallisuus kärsii. Näin voi sanoa, Kemin sosiaali- ja terveystoimen johtaja Liisa Ståhle sanoo.

Hänen mukaansa eniten kärsivät ympärivuorokautisen palvelun piirissä olevat vanhukset vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa.

- Vanhuksille pitäisi taata arvokas arki niin, että päivä poikkeaa yöstä ja ilta aamusta. Sitä ei saisi olla, että ihmisiä joudutaan pukemaan kello 15 yöpuulle siksi, että iltavuorossa on liian vähän henkilöstöä.

Selvitykseen on listattu haittoja: Painehaavaumat ovat lisääntyneet, virtsatieinfektioiden määrä kasvanut, lääkevirheitä, aggressiivisia asiakkaita, vessakäyntien määrää on rajoitettu, vaippojen käyttöä lisätty ja niiden vaihtoaikoja pidennetty, pesukertoja on karsittu.

- Kriittisillä rajoilla ollaan, Ståhle huokaa.

Uhkasakko pohdinnassa

- Näyttää siltä, ettei kaupunginhallitus ole tutkinut tai ymmärtänyt selvitystä, jos päätös on tämä, Lapin lääninlääkäri Riitta Pöllänen ihmettelee.

Jatkotoimia harkitaan lääninhallituksessa jo ensi viikolla. Jatkotoimet tarkoittaisivat uhkasakolla höystettyjä sitovia määräyksiä, joilla laitoshoito ja hoitotakuu turvataan. Uhkasakko edellyttää vielä sosiaali- ja terveysministeriön kuulemista.

Kemin kaupungin henkilöstö lomautettiin neljäksi viikoksi. Sosiaali- ja terveystoimen noin 550 työntekijästä vain 30 on lomautusten ulkopuolella. Lisäksi noin 240 työntekijää selviää kahden viikon lomautuksella.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat