Lääkkeitä määrääviä hoitajia yhä harmittavan vähän - jonot lääkäriin rutkasti lyhyempiä

Reilut kaksikymmentä potilasta vähemmän jonottamassa lääkärille. Se on hyöty sairaanhoitajasta, jolla on rajattu oikeus määrätä lääkkeitä potilaille.

Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittaman tutkimuksen mukaan lääkkeitä määräävän sairaanhoitajan vastaanotolla voi käydä päivän aikana jopa 25 potilasta. Aikaisemmin samaiset potilaat olisivat jonottaneet lääkärin vastaanotolle.

– Lääkäreiden työpaineet ovat helpottaneet, ja asiakasvirta soljuu hyvin eteenpäin, toteaa tutkimuksen toteuttanut filosofian tohtori Marja-Liisa Vesterinen.

Alkuvuodesta valmistuneeseen tutkimukseen osallistui reilut 70 vuosina 2012–2013 valmistunutta lääkkeitä määräävää sairaanhoitajaa ja heidän esimiestään.

Maksullinen koulutus kompastuskivenä

Lääkäreiden työtä helpottavia sairaanhoitajia on kuitenkin Suomessa vielä perin vähän – 144. Pieni määrä estääkin osaltaan suurten odotusten täyttymistä. Hoitajista on toivottu apua muun muassa syrjäseutuja vaivaavaan lääkäripulaan.

– Uusi käytäntö on lähtenyt hitaasti liikkeelle, toteaa työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehystä.

Suomessa lisäkoulutetut sairaanhoitajat ovat saaneet määrätä lääkkeitä vuodesta 2012 lähtien. Flinkmanin mukaan koulutusohjelmiin olisi mahtunut viime vuosina enemmän hoitajia kuin niihin on osallistunut.

– Hoitajat ovat myös olleet kiinnostuneita lisäkoulutuksesta. Koulutus on kuitenkin maksullinen, eivätkä kaikki työnantajat ole halunneet maksaa siitä.

Flinkmanin mukaan lisäkoulutuksen saaneiden sairaanhoitajien osaamisesta ei myöskään osata vielä kaikkialla ottaa täyttä hyötyä irti.

– Jotkut hoitajat ovat kertoneet, että vain pieni osa heidän työstään on lääkkeiden määräämistä.

Suomessa onkin viime vuosina pyritty laajentamaan sairaanhoitajien tehtävänkuvaa. Viime keväänä valmistuivat esimerkiksi ensimmäiset sairaanhoitajat, jotka voivat toimia asiakasvastaavina eli kantaa vastuun monisairaiden henkilöiden hoidosta.

Hoitajat ja potilaat tyytyväisiä

Esimerkiksi Yhdysvalloissa hoitajien työtehtäviä on laajennettu jo vuosikymmeniä.

– Sairaanhoitajia, joilla on laajennettu tehtävänkuva, on ollut olemassa jo lähes 60 vuotta, toteaa kanadalainen tutkija Denise Bryant-Lukosius.

Sairaanhoitoliiton järjestämään kansainväliseen konferenssiin Helsingissä osallistuneen Bryant-Lukosiusin mukaan sairaanhoitajien tehtävänkuvan laajentaminen ei kuitenkaan ole vielä yleistä.

– Yhdysvalloissa yli viidellä prosentilla sairaanhoitajista on laajennettu tehtävänkuva. Monissa muissa maissa luku pyörii yhden prosentin tienoilla, hän toteaa.

Flinkman kertoo, että sairaanhoitajien kokemukset uudesta työntehtävästä ovat kuitenkin olleet pääsääntöisesti hyviä.

– Sairaanhoitajat ovat muun muassa kokeneet voivansa työskennellä itsenäisemmin.

Rajatun lääkkeidenmääräämisoikeuden saaneen sairaanhoitajan Helena Salmelan mukaan myös potilaat ovat olleet mielissään uudesta toimintatavasta.

– Palvelu on nopeutunut. Monet potilaista tulevat nykyään mielellään suoraan hoitajan vastaanotolle, Mustasaaressa työskentelevä Salmela kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat