Lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi yleistyy Venäjällä

Yhä useampi saa Venäjällä lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin.

Vaikeasti hoidettava sairaus on ihmisen luomus. Bakteeri on kehittänyt vastustuskykyä muun muassa hoidossa käytettyjen väärien lääkeyhdistelmien takia.

Vaikka kaikkien tuberkuloositapausten määrä on kääntynyt Venäjällä hienoiseen laskuun viime vuosina, lääkkeille vastustuskykyisen bakteerin saaneiden osuus on kasvanut.

Vastustuskyvyn kehittymistä ovat edesauttaneet muun muassa vanhanaikaiset laboratoriot ja testausmenetelmät. Tuberkuloosiin on määrätty vääränlaisia lääkeyhdistelmiä ilman, että vastustuskykyä lääkkeille on tutkittu kunnolla.

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositusten mukaan tuberkuloosipotilaalle on annettava vähintään neljää lääkettä samaan aikaan. Yhdelle lääkkeelle bakteeri kehittää vastustuskyvyn 4-8 viikossa.

Väärin lääkitsemisen vaarana on, että bakteeri kehittää vastustuskyvyn kaikille tunnetuille lääkkeille. Tämäntyyppiseen tuberkuloosiin sairastuminen tietää melko varmaa ja nopeaa kuolemaa.

Täysin vastustuskykyinen tuberkuloosi on kuitenkin hyvin harvinainen. Koko maailmassa on todettu joitakin satoja tapauksia, joista suurin osa Afrikassa. Lääkkeistä piittaamatonta kantaa on tavattu myös Keski-Aasiassa, Venäjällä ja Virossa.

- Emme voi paljonkaan auttaa siihen sairastuneita, sanoi liverpoolilainen professori Peter Davies tuberkuloosiseminaarissa Pietarissa.

Hoito on parantunut viime vuosina

Daviesin mukaan Venäjä on yksi tuberkuloosin ongelma-alueista maailmassa. Alueella on paheneva hiv-epidemia, ja tuberkuloosi tarttuu hiv-positiivisiin muita herkemmin. Kuolleisuuskin on suurempaa kuin muissa ryhmissä.

- Kaikista suurimmat ongelmat ovat Pietarissa tällä hetkellä maahanmuuttajat ja tuberkuloosibakteerien kehittämä vastustuskyky lääkkeille, sanoo puolestaan tohtori Vladimir Zhemkov pietarilaisesta tuberkuloosihoitolaitoksesta.

Zhemkovin mielestä Pietarissa on kuitenkin edistytty tuberkuloosin hoidossa viime vuosina. Lääkkeitä on hyvin saatavilla, ja hoito mukailee WHO:n suosituksia.

Nykyään myös venäläislaboratorioissa toimitaan ripeämmin ja paremmilla menetelmillä. Testauksessa on kuitenkin yhä aukkoja. Lisäksi tieto saattaa takellella laboratorioiden ja hoitavien lääkärien välillä. Vastustuskyvystä tarvitaan luotettavaa tietoa nopeasti, jotta lääkitys voidaan valita oikein.

- Tutustukaa mikrobiologiinne, ostakaa hänelle vaikka vodkapullo kerran kuussa, Davies evästi venäläisiä lääkäreitä.

Lahjoitettu laboratorio on ollut vähällä käytöllä

WHO on suomalaisen yhteistyökumppaninsa keuhkosairausjärjestö Filhan kanssa vienyt tietotaitoa Venäjälle jo vajaat kymmenen vuotta. Suomi on myös yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa osallistunut laitehankintoihin.

Ulkomaisella rahoituksella on rakennettu muun muassa moderni laboratorio yhteen Pietarin suurimmista vankiloista. STT:n tietojen mukaan laboratorio on kuitenkin ollut käytössä vain lyhyitä aikoja viimeisen viiden vuoden aikana, koska sen luvat ovat juuttuneet jonnekin byrokratian rattaisiin.

Myös osaavasta henkilökunnasta on ollut pulaa, sillä hoitajien saamat tartunnat ja huono palkkaus ovat saaneet monet karttamaan alaa.

Filha on kouluttanut ja opastanut paikallista hoitohenkilökuntaa. Henkilökunnan saamista tartunnoista on päästy valistuksen avulla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat