Lääkkeiden riskejä piilotellaan

Eilen ilmestynyt, arvostettu lääketieteellinen julkaisu, British Medical Journal arvostelee voimakkaasti lääkevalvontaviranomaisten toimintaa lääkkeisiin liittyvien riskien selvittämisessä ja niistä tiedottamisessa.

Lehden mukaan on huolestuttavaa, ettei potilaille tiedoteta riskeistä ja haitoista, vaikka valvontaviranomaiset, tutkijat ja teollisuus niistä tietävätkin.

Esimerkiksi lehti nostaa diabeteslääkkeenä käytetyn Avandian. Lääke sai myyntiluvan kymmenen vuotta sitten vaikka EU:n lääkevalvontavirasto EMEA tiesi valmisteeseen liittyvästä sydänkohtausriskistä. Avandiaa valmistavan GlaxoSmithKlinen itse tekemät riskitutkimukset eivät vakuuttaneet valvontaviranomaisia edes kymmenen vuotta sitten, myyntilupaa myönnettäessä. EMEA vaati tuolloin GSK:lta lisätutkimuksia sydämen toimintaan liittyvistä riskeistä. Valvontaviranomaiset eivät kuitenkaan tiedottaneet huolestaan julkisuuteen, eikä lääkettä vedetty pois markkinoilta.

Sydänriskeistä ei tiedetä

Kymmenen vuotta markkinoilla olleen Avandian käyttöön liittyvistä sydänriskeistä ei British Medical Journalin mukaan ole yhä edelleenkään riittävää selvyyttä. Kesäkuussa julkaistut uudet tutkimukset kyseenalaistavat yhä edelleen Avandian turvallisuuden epäselvien sydän- ja verisuonivaikutusten takia.

EU:n ja Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomaiset ovat ottaneet Avandian erikoistarkasteluun ja arvioivat parhaillaan lääkkeen käyttöön liittyviä hyötyjä ja haittoja. Tulokset on määrä kertoa julkisuuteen tämän kuun lopussa.

Avandiaa valmistavan GlaxoSmithKlinen mukaan yhtiö ei ole salannut tai jättänyt kertomatta yhtiölle epäedullisia, Avandiaan liittyviä riskitutkimuksia. Yhtiön mukaan mistään muusta viimeisen kymmenen vuoden aikana markkinoille tulleesta diabeteslääkkeestä ei ole yhtä laajaa turvallisuustietokantaa kuin Avandiasta.

Tutkijoita uhkaillaan

BMJ:n mukaan on kestämätöntä, että teollisuus tutkii itse omat valmisteensa. Lehden päätoimittajan mukaan näin ei voi jatkua, koska tilanne on sama kuin jalkapallo-ottelussa, jossa toinen joukkue maksaa erotuomareiden palkat.

British Medical Journalin artikkelin pohjalta BBC:n eilen lähettämässä dokumentissa osoitettiin salanauhoitusten avulla kuinka lääkevalmistajat painostavat riskeistä tietäviä lääketieteen tutkijoita vaikenemaan tiedoistaan.

(MTV3)

Linkkejä aihetta käsitteleviin juttuihin:

BBC:n sekä GlaxoSmithKlinen julkaisemat nauhoitukset tapaamisesta, jossa tutkijaa neuvottiin olemaan hiljaa lääkkeen riskeistä:

Lue myös:

    Uusimmat