Mainos

Lääkkeiden päihdekäyttö jopa 11-vuotiaiden ongelma

Lääkkeiden käyttö päihteenä yleistyy Suomessa koko ajan, ja jopa 11-vuotiaat ottavat lääkkeitä päihtyäkseen.

Vieroitushoitopotilaiden kanssa työskennellyt apteekkari Markku Knuutila kertoo, että monen lääkeriippuvaisen ongelma on pahimmillaan parikymppisenä, mutta että monet heistä ovat aloittaneet lääkkeillä päihtymisen jo 11-12-vuotiaana.

Oulun kihlakunnan poliisilaitoksen turvallisuustyön yhteyspäällikön Pasi Rissasen mukaan lääkkeiden päihdekäytön yleistymisen huomaa muun muassa siitä, että poliisin tietoon tulee yhä enemmän huumerikoksia, joihin liittyy lääkkeitä.

Ennen lääkkeiden laiton kauppa liittyi Rissasen mukaan yleensä aina muuhun huumekauppaan, mutta nykyään on myös sellaisia laittomien lääkkeiden myyjiä, joilla ei ole minkäänlaisia yhteyksiä muihin huumeisiin.

Päihteenä käytetään erityisesti keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, jotka on tarkoitettu esimerkiksi ahdistuksen, unettomuuden tai kivun hoitoon.

Monta tapaa hankkia lääkkeitä

Lääkkeet päätyvät päihdekäyttöön monia eri reittejä. Reseptien väärentäminen on yleisin poliisin tiedossa oleva tapa hankkia lääkkeitä laittomasti, ja se myös yleistyy vuosi vuodelta.

Oulun poliisin Oulussa ja Lapissa tekemä selvitys osoitti, että väärentäjillä on usein väärennöksen mallina lääkärin määräämä laillinen resepti.

Väärennettyjen reseptien käyttäjät ostavat yleensä lääkkeitä omaan käyttöönsä, mutta osa heistä myy lisäksi niitä eteenpäin tai antaa niitä kavereilleen. Jotkut väärentäjät tehtailevat reseptejä myös myyntiin.

Poliisin tietoon väärennetyt reseptit tulevat yleensä sen ansiosta, että apteekin henkilökunta huomaa huijausyrityksen ja soittaa poliisit paikalle.

Osa lääkkeiden päihdekäyttäjistä hakee reseptinsä suoraan lääkäreiltä. Jotkut kiertävät lääkäriltä toiselle kertomassa samaa tarinaa aidoista tai keksityistä oireista saadakseen mahdollisimman monta tablettia.

Apteekkari Knuutila kertoo, että aina joskus apteekkeihin murtaudutaan. Murtomiesten saaliiksi kelpaavat yleensä vain tietyt lääkkeet, ja esimerkiksi kassassa olevat rahat he jättävät kokonaan rauhaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.