Mainos

Lääkkeiden hintauudistus ajaa pienet apteekit ahdinkoon

Tänään voimaan astunut lääkkeiden viitehintauudistus tuo säästöjä yhteiskunnalle ja lääkkeiden käyttäjille, mutta pienet apteekit joutuvat entistä ahtaammalle. Lääkkeiden hinnat laskevat ja apteekkien katteet romahtavat jopa murto-osaan entisestä. Eniten muutoksesta kärsivät pienet maaseutuapteekit, jotka ovat jo muutenkin menettäneet tulojaan lääkäripalvelujen siirryttyä kaupunkeihin.

Lääkkeiden tänään voimaan astunut uusi hintajärjestelmä tuo asiakkaille ja yhteiskunnalle kymmenien miljoonien säästöt, mutta asettaa pienet apteekit entistä ahtaammalle. Katteet romahtavat jopa kymmenesosaan edellisestä vuoden 2003 uudistuksesta, joka jo laski kannattavuutta hälyttävästi.

Suuri vaikutus on ollut myös päivystyksen keskittämisellä suuriin keskuksiin - sinne ovat menneet myös pienten apteekkien asiakkaat.

Apteekkariliitto on pyytänyt valtiolta apua pienten apteekkien kannattavuusongelmaan, mutta markkinataloudessa sopivia keinoja ei ole löytynyt. Muutamia konkursseja on jo nähty ja alalla uskotaankin, että jatkossa maaseudulla on huomattavasti vähemmän apteekkeja kuin nyt.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.