Mainos

Lääkintäviranomainen: Kaasu panttivankien kuolinsyy

Vain yksi Moskovan kaappauksessa kuollut panttivanki sai surmansa luodeista. Muut kuolivat kaasuun, sanoo Moskovan johtava lääkintäviranomainen.

Vain yksi Moskovan kaappauksessa kuollut panttivanki sai surmansa luodeista. Lähes kaikki muut kuolivat kaasuun, kertoi Moskovan johtava lääkintäviranomainen. Moskovan terveysviraston johtajan Andrei Seltsovskin mukaan kuolleista 117 panttivangeista 115 sai surmansa teatterin valtauksessa käytetyn kaasun seurauksena.

Anestesiologi Jevgeni Jevdokimovin mukaan kyseessä oli tavallinen leikkaushoidossa käytettävä nukutuskaasu, joka voi kuitenkin yliannoksena johtaa ruumiintoimintojen häiriöihin. Kaasu oli vaikuttanut panttivankien verenkiertojärjestelmään ja hengitykseen, Jevdokimov kertoi. Seltsovskin mukaan kuolleista 63 on miehiä ja 54 naisia. Lisäksi Moskovan sairaaloissa on edelleen hoidettavana kaikkiaan 646 entistä panttivankia, joista 150 on tehostetun hoidon yksiköissä. 45 potilaan tilaa kuvattiin vakavaksi.

Venäjän viranomaiset eivät ole kertoneet, mitä kaasua joukot käyttivät iskussa. Viranomaiset ovat aiemmin kiistäneet kaasun aiheuttaneen kuolemia.

Rynnäkön suunnitteluun ja siinä mukana ollut henkilö kertoo Moskovskii Komsomolets -lehdessä, että kaasua pumpattiin teatterisaliin ylimääräisenä varotoimena. Hänen mukaansa kaasusta tuli vahvempaa kuin piti ja myös vaikutukset olivat odotettua rajummat.

Panttivanki kertoi kauhun hetkistä teatterissa

Moskovan piiritys

-Pyörryin ja tulin taas tajuihini. Näin tapahtui useamman kerran. Aivan kuin olisin juonut tonnin votkaa. Kuulin huutoa ja laukauksia. Uutistoimisto AFP:n venäläinen työntekijä Oleg Zjogonov, 26, kertoi tänään kauhun hetkistään kaapatussa moskovalaisessa teatterissa erikoisjoukkojen hyökkäyksen alkaessa. Ennen rynnäkköä tshetsheeniterroristit olivat teloittaneet kaksi miestä ja ampuneet kaksi muuta, jotka yrittivät pakoon.
Tuolloin Zjogonov huomasi, että katosta alkoi leijailla alas jotain, joka vaikutti "kevyeltä usvalta". -Painuimme alas kun haistoimme kaasun, Zjogonov kertoi ja lisäsi taintuneensa muita vähemmän, koska ehti painaa kaulassaan olleen huivin kasvoilleen.

Sairaalahoidossa oleva Zjogonov valitti sitä, etteivät lääkärit osaa kertoa mitään hyökkäyksessä käytetystä kaasusta. Itse hän osasi kertoa vain, että kaasun haju muistutti palaneen hajua. Zjogonovia oli sairaalassa kielletty puhumasta kenenkään ulkopuolisen kanssa ja myös puhelua uutistoimistoon tarkkailtiin. Hän sanoi nähneensä teatterista poistuessaan useita ruumiita, joissa ei ollut merkkejä ampumahaavoista.

Kaappauksen alun ensimmäisten kauhun hetkien jälkeen panttivangit kykenivät Zjogonovin mukaan rauhoittumaan. He kertoivat toisilleen jopa vitsejä selvitäkseen henkisestä paineesta. Osa kaappaajista yritti kohdella vankeja inhimillisesti ja lohdutti kaiken päättyvät hyvin. Toisaalta kaappauksen loppuvaiheessa terroristit hermostuivat ja teloitusuhkauksia alkoi sadella, Zjogonov kertoi.

Ensimmäinen kaappauksessa surmattu nainen oli Zjogonovin mukaan teatteriin myöhässä saapunut nuori venäläinen nainen, joka oli ilmeisesti humalassa ja alkoi soittaa suutaan terroristeille.
Neljä ulkomaalaista panttivankia kuoli Moskovassa venäläisten joukkojen tehtyä rynnäkön tshetsheenien kaappaamaan teatteriin, kertoivat venäläiset tiedotusvälineet tänään. Alkuperältään venäläinen, Hollannin kansalaisuuden ottanut 38-vuotias nainen kuoli sairaalassa myöhään eilen.

Kazakstanilainen 13-vuotias tyttö kuoli myös sairaalassa, kertoi Kazakstanin ulkoministeriö venäläisten tiedotusvälineiden mukaan. Lääkärien mukaan molemmat kuolivat hengitettyään teatteriin pumpattua kaasua. Uutistoimisto RIA:n mukaan panttivankidraamassa kuoli myös 55-vuotias valkovenäläinen nainen. Lisäksi itävaltalainen nainen kuoli sairaalassa, kertoivat itävaltalaiset diplomaatit.

Yli 800 panttivangin joukossa oli kaikkiaan 75 ulkomaalaista.

Lehti: Hyökkäys teatteriin ennalta suunniteltu

Moskova 26.10.

Venäjän armeijan erikoisjoukkojen hyökkäys moskovalaisteatteriin oli ennalta suunniteltu. Joukkojen johto myös arvioi noin 150 panttivangin kuolevan hyökkäyksessä. Asiasta kertoi hyökkäykseen osallistunut henkilö Moskovski Komsomolets -lehdessä tänään.

-Meidän kannaltamme katsoen isku sujui suunnitelman mukaan. Tärkein seikka oli se, että me voitimme psykologisen sodan. Vuodimme tarkoituksellisesti kaappareille tiedon, että aloittaisimme hyökkäyksen kello kolme aamulla. Kapinalliset olivat valmiina, mutta emme hyökänneet, nimettömänä esiintynyt erikoisjoukkojen sotilas kertoi lehden Internet-sivuilla.

-He alkoivat ampua. Sitä seurasi luonnollinen reaktio, eli heidän vartiointinsa heltyi. Kello viisi me aloitimme hyökkäyksen, sotilas jatkoi. Viranomaisten antamien tietojen mukaan hyökkäystä ei suunniteltu ennakkoon, vaan siihen ryhdyttiin kun kaapparit alkoivat tappaa panttivankeja.

(MTV3-Reuters-AFP)

Venäjän viranomaiset eivät vieläkään ole suostuneet paljastamaan erikoisjoukkojen käyttämän kaasun koostumusta.

(Huomenta Suomi 28.10.2002)


(Kymmenen uutiset 27.10.2002).

Uhrit kuolivat ilmeisesti taistelukaasuun, sanoo suomalaisasiantuntija.
Katso Tarja Hakulisen juttu aiheesta

(Kymmenen uutiset 27.10.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.