Mainos

Lääkeyhtiöt unohtavat vanhukset

Professori Sirkka-Liisa Kivelä vaatii lääketeollisuutta panostamaan vanhusten lääkkeisiin.

Suomen johtaviin vanhuuden tutkijoihin kuuluva Kivelä sanoo, että vanhuksille räätälöidyt ja vanhuksilla tehtävät lääketutkimukset olisivat tarpeen, sillä lääkkeiden haittavaikutukset ovat usein vanhuksilla hyvin erilaiset kuin keski-ikäisillä ja nuorilla.

Monen lääkkeen haittavaikutuksia ovat esimerkiksi muistin ja tasapainon heikkeneminen.

Helsingin Sanomien haastattelema Kivelä muistuttaa, että ikäihmiset ovat suuri ja nopeasti kasvava lääkkeiden käyttäjäryhmä, johon lääketeollisuus panostaa yllättävän vähän.

- Me tarvitsisimme kipeästi laitetta, jonka avulla vanhus itse tai hänen hoitajansa voisivat helposti tarkistaa annostelun, päällekkäislääkitykset, haitalliset yhteisvaikutukset ja vältettävät lääkkeet, Kivelä sanoo lehdessä.

Tamperelaisen Koskiklinikan toimitusjohtaja, lääkäri ja Tekesin Pharma-ohjelman johtoryhmän jäsen Kari Varkila on samoilla linjoilla.

Hänen mukaansa iso osa ikääntymisen aiheuttamista lääketieteellisistä haasteista on arjen ongelmia. Hän sanoo Helsingin Sanomissa, että Suomessa tarvitaan enemmän palvelujen kehittämistä kuin uusia teknologisia ratkaisuja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.