Mainos

Lääkeyhtiöitä epäillään saastuneen veren myynnistä Japanissa

Japanin syyttäjäviranomaiset ratsasivat tänään jo toisen lääkeyhtiön tilat tutkiessaan syytöksiä, joiden mukaan japanilaisille verenvuototautipotilaille on annettu HI-viruksen saastuttamaa verta 1980-luvulla. Syytösten mukaan verituotteita välittäneiden yhtiöiden asiantuntijat tiesivät, ettei verta ollut käsitelty kuumentamalla niin, että se olisi ollut ehdottoman turvallista.

Tokion syyttäjäviranomaiset pidättivät eilen Takeshi Aben, joka oli aiemmin toiminut Japanin terveysministeriön aids-tutkijaryhmän johtajana ja Teikyon yliopiston vararehtorina. Pidätykseen johtivat viralliset valitukset, joissa verenvuototautia sairastavien perheenjäsenet syyttivät Abea varmistamattomien verivalmisteiden jakelusta Tokion yliopistollisessa sairaalassa. Abe on kiistänyt syytökset.

Tokion ja Osakan syyttäjäviranomaiset tutkivat tänään Nippon Zoki -yhtiön tilat. Yhtiö on yksi niistä, jotka toimittivat 1980-luvulla verivalmisteita tokiolaiseen sairaalaan. Tapauksen tutkijat aikovat kuulustella yhtiön työntekijöitä siitä, tiedettiinkö yhtiössä myytävien valmisteiden riskeistä. Viime viikolla Japanin viranomaiset tutkivat toisen japanilaisen lääkeyhtiön tilat samanlaisten syytösten vuoksi.

Hiv-tartuntoja verestä

Yli 2 000 japanilaista verenvuototautia sairastavaa on saanut HI-virustartunnan saastuneista verituotteista. Arviot aidsiin kuolleiden määrästä vaihtelevat 200 ja 400 välillä. Maan terveysministeriö väitti vuosia, että viranomaiset eivät tienneet tapahtumista. Viime helmikuussa julkisuuteen pääsi kuitenkin Takeshi Aben johtaman työryhmän asiakirjoja, joista kävi ilmi, että ministeriö tiesi sittenkin kuumentamattomiin verituotteisiin liittyvästä vaarasta.

Verituotteista HI-virustartunnan saaneet potilaat hyväksyivät viime maaliskuussa usean lääkeyhtiön yhdessä tarjoaman sopuratkaisun, jonka mukaan kukin uhri tai uhrin perhe saa noin kahden miljoonan Suomen markan kertakorvauksen ja sen lisäksi kuukausikorvauksen.

Nippon Zoki -yhtiö hankki kuumentamattomia verituotteita itävaltalaiselta yhtiöltä, joka uhrien mukaan oli valheellisesti väittänyt, että sen tuotteet ovat turvallisia. Yhtiön välittämän veren sanottiin olevan peräisin itävaltalaisilta sotilailta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.