Mainos

Lääkevaihtolaki kuumentaa tunteita

Huhtikuun alussa voimaan tuleva lääkevaihtolaki tuo lääkemarkkinoille runsaasti uusia toimijoita lähinnä Etelä-ja Keski-Euroopasta. Rinnakkaislääkkeiden myyntilupahakemukset ovat kolminkertaistuneet viimeisen puolen vuoden aikana.

Huhtikuun alussa voimaan tuleva lääkevaihtolaki kuumentaa jo nyt tunteita lääkemarkkinoilla.

Lääkelaitoksen mukaan Suomen lääkemarkkinoille pyrkii runsaasti uusia toimijoita lähinnä Etelä-ja Keski-Euroopasta.

Rinnakkaislääkkeiden myyntilupahakemukset ovat kolminkertaistuneet viimeisen puolen vuoden aikana.

Huhtikuun alusta alkaen apteekit vaihtavat lääkärin määräämän lääkkeen halvempaan asiakkaan niin halutessa. Samaa vaikuttavaa ainetta sisältävä rinnakkaisvalmiste saattaa olla jopa 40 % alkuperäistuotetta edullisempaa. Lääkelaitos on jo myöntänyt myyntiluvan liki 1500 uudelle vaihtokelpoiselle valmisteelle.

- Huomattava osa näistä kuuluu merkittävien, pitkäaikaisten sairauksien hoitoon tarkoitettuihin lääkkeisiin mm. sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien lääkkeisiin, erityisesti verenpainetta alentavien sairauksien lääkkeisiin, seerumin rasvoja eli kolesterolia alentavia lääkkeitä ja psyykelääkkeistä erityisesti masennuslääkkeitä on tässä vaihtokelposten luettelossa, osastopäällikkö Olavi Tokola Lääkelaitokselta kertoo.

Lääkevaihtoa koskeva laki on noteerattu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Lääkelaitoksen mukaan Suomen lääkemarkkinoille pyrkii runsaasti rinnakkaislääkkeiden valmistajia lähinnä Etelä-ja Keski-Euroopasta. - Tulossa on suuria eurooppalaisia geneerisiä lääkeyrityksiä, mutta myös uusia, pienempiä toimijoita, joista osa tulee hyvin monella tavaramerkillä, että samalle lääkeaineelle sama hakija hakee eri tavaramerkeillä myyntilupia, Tokola kertoo.

Apteekeissa huhtikuussa käynnistyvää vaihtorumbaa odotetaan pelonsekaisin tuntein. Ongelmia uskotaan aiheutuvan vaihtoehtoisten valmisteiden varastoinnista sekä asiakaspalvelusta. Farmaseutteja tarvittaisiin lisää, mutta työvoimapula vaivaa alaa jo ennestään. Odotettavissa on ruuhkia ja jonoja.

- Jonkun vanhemman ihmisen reseptimäärä voi olla viisi kuusi reseptiä tai kymmenenkin reseptiä. Sieltä jos ruvetaan jokaista tutkimaan, että mihinkä minä tämän vaihdan ja vaihdanko minä tämän ja paljonko minä säästän, jos minä tämän vaihdan tai jos minä tuon vaihdan tai jos minä en tuota vaihda, että minkä minä vaihdan, niin Ilman muutahan sellainen tulee aiheuttamaan työtä, kun se aina lasketaan ja mietitään ja kerrotaan asiakkaalle, että kuinka monta senttiä tästä tuli säästöä tässä tapauksessa, apteekkari Seija Kivimäki Keskustorin Apteekkista kertoo.

Lääkevaihdolla tavoitellaan 15 miljoonan euron säästöä jatkuvasti kasvaneisiin lääkekustannuksiin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.01.2003)

.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.