Mainos

Lääkeväärennökset rajussa kasvussa

Nettimyynti lisää lääkeväärennöksiä. Salakuljetukseen on kuitenkin hankala puuttua.

Laiton lääkekauppa on rajussa kasvussa. Suomessa takavarikoitujen lääkeväärennysten määrä on kymmenkertaistunut viidessä vuodessa. Viime vuonna tulli nappasi noin 200-tuhatta lääkeväärennöstapausta. Suurimpana syynä räjähdysmäiseen kasvuun on lääkkeiden nettikaupan laajentuminen.

Salakuljetukseen ei voi juuri puuttua, elleivät väärennetyt lääkkeet ole selvästi kopioita patentoiduista lääkkeistä.

-Meillä kauttakuljetusta väärinkäyttäen pystyy kuljettamaan helposti tavaraa ilman, että niitä edes menettää saati joutuu siitä rangaistuksen kohteeksi, toteaa tulliylitarkastaja Anssi Kartila tullihallituksesta.

Konteissa tulleet isot erät eivät todennäköisesti suomalaisten käsiin päädy. Suurempi ongelma tavallisten kuluttajien kannalta on internetistä tilattavat väärennetyt tuotteet kuten potenssilääkkeet.

-Ongelma on ehkä siinä, että silmämääräsesti on hyvin vaikeata, useimmiten jopa mahdotonta ammattilaisenkaan tietää sitä, onko kyse aidosta vai väärennetystä tuotteesta, kertoo Lääkelaitoksen yliproviisori Sami Paaskoski.

Nettiostoksiin kannustaa tuotteiden halpa hinta. Ja kun tilaaminenkin on helppoa, eivät lääkkeiden terveysriskit nouse mieleen.

-Siinä on varmaan jonkinlainen kielletyn hedelmän houkutteleva maku. Ei ehkä ajatella, että kysymys on todellakin lääkkeestä jonka pitäisi parantaa sairauksia. Toisaalta ehkä ajatellaan, että kokeillaan nyt vähän sitä ja tätä, Paaskoski arvioi.

Kuluttajien vastuu kasvaa entisestään, kun lääkeväärennösten teollinen tuotanto laajenee etenkin Kiinassa ja Intiassa koko ajan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.