Mainos

Lääkeväärennökset kukoistavat Venäjällä

Lääkemarkkinat kasvavat Venäjällä hurjaa vauhtia. Kasvun varjopuolena on kukoistava väärennösbisnes. Maan sisäministeriön tuoreen selvityksen mukaan lääkkeistä väärennettyjä on 10-15 prosenttia.

Tutkija Anna Karhun mukaan jotkut lääkkeidenvalmistajat voivat tehdä luvallisten lisenssilääkkeiden ohella myös "pimeitä" lääkkeitä. Väärennöksiä on pakattu alkuperäisen lääkkeen pakkauksiin, jolloin niitä on hankala huomata.

Hän on selvitellyt Lappeenrannan yliopistossa tekemässään tutkimuksessa apteekkialan muutosta Venäjällä ja Baltian maissa.

-Terveysviranomaiset eivät ole kovin halukkaita puuttumaan väärennöstehtailuun, sillä niiden ilmitulo saattaisi horjuttaa asiakkaiden luottamusta viranomaisiin. Ajatuskulun mukaan hyvä väärennös saa olla markkinoilla, jos se ei aiheuta terveysongelmia, hän päättelee.

Karhu uskoo, että juuri väärennöstehtailun laajuus on yksi syy, joka estää isoja länsimaisia lääkeyrityksiä sijoittamasta Venäjälle.

Suomalaisen lääketukkuri Tamron Venäjän-toimintojen johtaja Petri Anttila ei näe asiaa aivan samalla tavalla.

-Kyllä suurimmat tukkurit ostavat lääkkeensä suoraan tunnetuilta valmistajilta. Tämä ei tietenkään merkitse sitä, etteikö väärennöksille löytyisi markkinoilta tilaa.

Jälleenmyyjä Tamro omistaa Venäjällä 42,5 prosentin osuuden sikäläisestä Rosta-lääketukkurista.

-Kyseessä on itsenäinen yhtiö, jota johdetaan Venäjältä paikallisin voimin. Me emme puutu yhtiön toimintaan mitenkään, tähdentää Anttila.

Rosta on laskentatavasta riippuen Venäjän kolmanneksi tai neljänneksi suurin lääketukkuri. Viime vuonna myynti oli yli miljardi dollaria. Venäjällä neljä suurinta tukkuria vastaa noin 70 prosentista tukkukauppaa.

Anttilan mukaan ulkomainen pääoma Venäjän lääkemarkkinoilla on tarpeen, koska venäläinen raha on niin kallista. Samalla maahan saadaan kipeästi kaivattua taitotietoa.

Ulkopuolisten tulo lääkemarkkinoille ei kuitenkaan ole riskitöntä. Karhun mukaan Venäjän lainsäädännössä on protektionistisia piirteitä, jotka sallivat ylimääräisten tariffien perimisen ulkopuolisilta maahantuojilta, jos markkinoiden tasapaino uhkaa järkkyä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.