Mainos

Lääketieteen tohtorista Latvian presidentti

Hallituspuolueiden ehdokas Valdis Zatlers voitti vasemmisto-opposition ehdokkaan Aivars Endzinsin. Nykyisen presidentin toinen virkakausi päättyy ensi kuussa.

Latvian parlamentti on valinnut maan uudeksi presidentiksi Valdis Zatlersin, 52. Lääketieteen tohtori Zatlers sai satajäsenisen parlamentin äänestyksessä 58 ääntä, kun vastaehdokas Aivars Endzins joutui tyytymään 39:ään.

Zatlers seuraa tehtävässä presidentti Vaira Vike-Freibergaa, jonka virkakausi päättyy kesäkuun 7. päivänä. Kotimaassaan erittäin suosittu Vike-Freiberga on ollut presidenttinä vuodesta 1999, eikä hän perustuslain mukaan voinut jatkaa enää kolmatta kautta.

Zatlersin nousu presidentiksi on jonkinasteinen yllätys, sillä Latvian keskustaoikeistolaisen hallituskoalition puolueet nimesivät hänet yhteiseksi ehdokkaakseen vasta toissa viikolla.

Latvian uusi presidentti on ulkomailla lähes tuntematon, eikä hän Latviassakaan ole ollut aktiivisesti mukana päivänpolitiikassa sitten 1980-luvun lopun, jolloin hän kuului Latvian itsenäisyyttä ajaneen Kansanrintaman hallitukseen.

Lahjusjupakka rasitteena

Vuodesta 1994 Riian traumakirurgista sairaalaa johtaneen Zatlersin mainetta varjostaa lahjusjupakka. Zatlers on myöntänyt ottaneensa potilailta vastaan ylimääräisiä "lahjoituksia", joita hän ei ollut ilmoittanut verottajalle, mutta kiisti syyllistyneensä varsinaisiin väärinkäytöksiin.

Tämän vuoksi väistyvä presidentti Vike-Freiberga sanoi vaalin aattona suhtautuvansa Zatlersin valintaan varauksellisesti. Toisaalta hän antoi ymmärtää, että Endzins olisi kommunistitaustansa vuoksi ollut vielä huonompi vaihtoehto Latvian johtoon.

Zatlers itse sanoi valintansa jälkeen, että pitää tärkeimpänä tehtävänään kansan yhdistämistä.

- Kansakuntaa jakavat syyt tulee selvittää ja niistä pitää avoimesti keskustella, Zatlers sanoi.

Viron tavoin myös Latviassa on iso venäjänkielinen vähemmistö. Maan poliittista elämää myllertävät myös laajat korruptioepäilyt, joiden vuoksi Ventspils Nafta -yhtiön voimahahmo ja Ventspilsin kaupunginjohtaja Aivars Lembergs on ollut vangittuna kevättalvesta asti.

(MTV3-STT-BNS-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.