Mainos

Lääketieteen Nobel Yhdysvaltoihin

Hajuaistiin liittyvät lääketieteen tutkimukset toivat Nobel-palkinnon amerikkalaiselle tutkijakaksikolle.

Lääketieteen Nobel-palkinnon saavat tänä vuonna yhdysvaltalaiset Richard Axel ja Linda B. Buck. Palkinto annetaan heidän hajureseptoreja ja hajuaistin toimintaa koskevista tutkimuksistaan, ilmoittaa Tukholman Karoliinisen instituutin Nobel-komitea.

-Hajuaisti on pitkään ollut arvoituksellisin aisteistamme. Perusperiaatteita siitä, kuinka pystymme tunnistamaan ja muistamaan noin 10 000 hajua, ei ole tunnettu. Tämänvuotiset lääketieteen Nobelin saajat ovat ratkaisseet tämän arvoituksen, palkintokomitea toteaa.

Axel ja Buck ovat löytäneet lähes tuhat geeniä, joista nenän limakalvon soluissa sijaitsevat, hajuja tunnistavat erityyppiset hajureseptorit saavat alkunsa. He julkaisivat vuonna 1991 yhdessä tutkimuksen hajureseptorigeeneistä. Sen jälkeen kumpikin on työskennellyt tahollaan ja selvittänyt hajuaistin toimintaa useissa tutkimuksissa.

Nobel-palkintosumma on noin 1,1 miljoonaa euroa. Palkinnon saajat jakavat summan keskenään. Palkinnot jaetaan 10.joulukuuta.

Tänään julkistettu lääketieteen Nobel-palkinto oli ensimmäinen tämänvuotisista Nobel-palkintojen julkistamisista. Tällä viikolla kerrotaan myös fysiikan, kemian ja rauhan Nobelien saajat. Talouden nobelisti julkistetaan ensi maanantaina, kirjallisuuden Nobelin julkistamisajankohta kerrotaan myöhemmin.

(MTV3-STT-)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.