Lääketeollisuuden talouskytkökset päivänvaloon

Lääkäreiden ja lääketeollisuuden taloudelliset kytkökset julkistetaan tulevaisuudessa netissä.

Avoimuuden ilmapiiri on peräisin Euroopan lääketeollisuuden kattojärjestön Efpian uusista eettisistä ohjeista, jotka on määrä ottaa käyttöön Suomessa vuonna 2016.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien lääkäreiden nimet ja palkkiot pannaan nettiin, jos lääketeollisuus on maksanut tälle esimerkiksi luennoinnista tai lääketutkimuksesta.

– Avoimuus on jees. Se kuitenkin pitää muistaa, että lääkäreiden ja lääketeollisuuden pitää olla yhteistyössä. Uusia ja turvallisia lääkkeitä ei saada ilman tätä yhteistyötä, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Uudet, päivitetyt eettiset ohjeet tulevat osaksi koko Euroopan unionin lääketeollisuutta. Maakohtaisesti kuitenkin päätetään, miten ohjeet huomioidaan lainsäädännössä. Esimerkiksi Tanskassa, Ranskassa ja Portugalissa ohjeet ovat osa lainsäädäntöä.

Suomessa eettiset ohjeet tukevat jo voimassa olevaa lainsäädäntöä. Lääketeollisuus myös itse vastaa valvonnasta ja kanteluista, joita tulee vuosittain muutamia.

Miljoonien koulutukset

Suomessa laillistettuja lääkäreitä on noin 25 000. Taloudellisia kytköksiä tai yhteistyötä lääketeollisuuteen on todennäköisesti kaikilla lääkäreillä jossakin vaiheessa uraa.

Eniten teollisuuden kanssa yhteistyötä tekevät oman alansa huippulääkärit ja lääketutkimuksen parissa työskentelevät.

Lääketeollisuuden erityisasiantuntija Laura Labart arvioi, että lääketutkimusta tekee pieni joukko koko lääkärikunnasta. Tarkkoja määriä hän ei osaa arvioida.

Millaiset summat lääkäreiden ja lääketeollisuuden välillä sitten liikkuvat? Koko pottia Lääketeollisuus ei kerro, mutta pelkkiin jatkokoulutustilaisuuksiin alan yritykset panostivat toissa vuonna noin 16 miljoonaa euroa.

Yleisesti alan piireissä jatkokoulutusta perustellaan sillä, että yritysten maksama koulutus säästää valtion varoja.

Julkinen tietokanta lääkäreiden talouskytköksistä ei kuitenkaan ole aivan ongelmaton, sillä yksityisyyttä ja tietosuojaa koskevat kysymykset ovat vielä ratkaisematta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat