Lääkemurhista syytetty: Lääkkeitä vain kertyi vuosien saatossa

Lääkemurhien oikeuskäsittely Helsingin käräjäoikeudessa lähenee loppuaan.

Murhista ja murhien yrityksestä syytetty 59-vuotias perushoitaja vastasi tänään syyttäjän kysymykseen siitä, miten satoja keskushermostoa lamaannuttavia lääkkeitä oli joutunut hänen kotiinsa, pukukaappiinsa, laukkuunsa ja taskuihinsa.

- Vuosien saatossa niitä oli jäänyt. Tarkoituksena oli totta kai viedä ne apteekkiin, mutta se vaan jäi, hoitaja selitti lääkepaljoutta oikeudessa.

Hoitajan hallusta takavarikoitiin satoja lääketabletteja poliisin suorittamissa kotietsinnöissä jo aiempien rikosepäilyjen yhteydessä. Tämäkään ei saanut naista viemään haltuunsa saamiaan lääkkeitä myöhemmin apteekkiin, vaikka tarkoitus oli.

Erään etsinnän yhteydessä syytetyn käsilaukusta löytyi 240 kappaletta erilaisia keskushermostoa lamaannuttavia bentsodiatsepiinejä.

- Olin tullut maalta suoraan ja toin sieltä lääkkeet pois. Siivosin lääkekaappia, jolloin lääkkeet jäivät laukkuuni. Ne olivat omaa käyttöä varten määrättyjä, vanhentuneita lääkkeitä.

Takavarikoiduista lääkkeistä 40 löytyi naisen työhousujen taskusta. Hän kuitenkin epäili, että poliisin keräämissä tiedoissa on tässä kohtaa virhe. Lääkkeitä saattoi hänen mukaansa olla taskuissa vain muutama.

- Lääkkeet viedään potilaille pienissä kupeissa. Ne tarvitsee laittaa pois, jos tulee sellainen tilanne, että täytyy mennä väliin, jokin riita tai muu. Jos kädessä on kuppi, se laitetaan silloin taskuun. Sen jälkeen lääkkeet viedään hävitettäväksi.

Oikeudenkäynti alkoi 13.1. valmisteluistunnolla, jolloin syytteet ja poliisin esitutkintamateriaali tulivat julkisiksi.

Minkälaisista rikoksista on kyse?

Minkälaista näyttöä teoista on ?

Lisää aiheesta:

Jarkko Sipilän blogikirjoitus viime toikokuussa: Terveydenhuollon sarjamurhaaja

"Pahin painajainen"

Syytettyä pidettiin hyvänä ja tarkkana, asiansa osaavana hoitajana, joskin hieman napakkana potilaita kohtaan. Mutta sitten osastolla alkoi tapahtua outoja asioita.

Potilaiden arvoesineitä, kuten vihkisormuksia, alkoi kadota. Todistajan mukaan osastolla alkoi olla myös tavanomaista huonokuntoisempia potilaita. Vuodepotilaat saivat outoja kohtauksia, joita aluksi epäiltiin aivoverenvuodoiksi. Tutkimuksissa ei kuitenkaan löytynyt mitään siihen viittaavaa. Kohtaukset sattuivat lähes poikkeuksetta silloin, kun syytetty oli töissä.

Lopulta osaton hoitajat pitivät selvänä, että syytetty oli vastuussa oudoista tapahtumista. Kun syytetyn taustoja selvitettiin, paljastui, että myös aiemmissa työpaikoissa potilaat olivat menneet nopeasti huonoon kuntoon.

- Vaadimme tuolloin psykologia keskustelemaan asiasta. Tästä oli paljon itkuja. Pahin painajainen kai, todistaja kertoi.

Sairaalan turvallisuuspäällikkö vei asiaa tuolloin eteenpäin yhdessä vastaavan hoitajan kanssa. Sairaanhoitajan mukaan oudot tapahtumat loppuivat vuonna 2004, kun syytetty lopetti työt osastolla.

Kiinnostui lääkkeiden jakamisesta

Murhista syytetty toimi usein yöhoitajana. Tuolloin osastolla ei ole muita hoitajia.

- Kerran sattui niin, että hän oli antanut yhdelle monisairaalle potilaalle insuliinia tämän omaa tahtoa vastaan. Samalla hän oli antanut insuliinipistoksen myös toiselle potilaalle, joka oli shokkitilassa, todistamaan kutsuttu sairaanhoitaja kertoi.

Perushoitajalla ei ole valtuuksia lääkkeiden jakamiseen. Sairaanhoitajan mukaan shokkiin mennyt potilas olisi jopa saattanut kuolla saamaansa insuliinipistokseen, sillä hänelle annettiin jo dialyysin yhteydessä reilu annos insuliinia.

Toinen potilaista, vanha rouva, oli huomannut, että hänelle annettiin lääkeannos vastoin lääkärin määräystä. Muiden hoitajien tullessa töihin murhista syytetty oli kuitenkin kirjannut antamansa insuliiniannoksen määrän ja injektion ajankohdan.

Juttua on puitu Helsingin käräjäoikeudessa tammikuusta alkaen. 59-vuotiasta perushoitajaa syytetään viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä. Helsinkiläisnainen kiistää yhä jyrkästi syytteet. Osapuolet valmistautuvat antamaan asiassa loppulausunnot ensi keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat