Mainos

Lääkelaitos vierastaa laihdutuslääkkeitä käsikaupassa

EU:n komissio on antanut laihdutuslääkkeelle EU:n laajuisen reseptivapaan myyntiluvan. Suomen lääkelaitoksen asiantuntijat tyytyvät EU:n päätökseen mutta eivät ole asiasta innoissaan.

Lääkelaitoksen myyntilupaosaston päällikön professori Pekka Kurjen mukaan pelkona on, että lääkkeitä käyttävät ne, jotka niitä eivät tarvitsisi.

- Lääke on suhteellisen hyvin siedetty, mutta tärkeää on se, käyttävätkö sitä oikeat henkilöt ja oikealla tavalla. Vain niiden ihmisten pitäisi laihduttaa, joiden kuuluukin laihduttaa. Laihduttaessa kaikkien keinojen täytyy olla käytössä ja lääkehoito on vain tukihoito. Elintapojen muutos on tärkeintä.

Kurjen mukaan itsehoidossa olevia lääkkeitä kulutetaan paljon, ja kun niitä tuodaan lisää markkinoille, kulutuskin luonnollisesti kasvaa.

- On olemassa esimerkkejä siitä, että näiden laihdutuslääkkeiden kulutustottumukset eivät aina ole hyviä. Voi olla, että hyvä hoito kärsii siitä, että siinä ei ole terveydenhuollon kontrollia niin kuin reseptilääkkeillä on.

Kurjen mukaan ongelmana on myös se, että itsehoitolääkkeistä on vaikea saada puolueetonta tietoa niiden markkinoille tulon jälkeen.

- Sen jälkeen kun lääke on hyväksytty, siitä on vaikea saada tietoa. Varsinkin näistä haitoista koska haittatapaukset eivät tule esille niin tehokkaasti kuin reseptilääkkeitä käytettäessä.

Suomessa lääkkeiden käsikauppasäädökset ovat olleet muita EU-maita tiukempia. Pitkäaikaiseen itsehoitoon on hyväksytty vain harvoja valmisteita, kuten esimerkiksi vitamiineja. Kurjen mukaan kyse on historiallisista asenne-eroista lääkkeiden käyttöön.

- Meillä Pohjoismaissa on yleensä lähdetty siitä, että lääkkeet ovat osa muuta hoitoa. Ylipäätänsä tällainen ajatus, että kaikki vaivat korvataan lääkkeillä, on Pohjoismaissa vieraampi kuin jossain muualla.

Kurjen viesti onkin selvä:

- Lääkehoidon tulisi aina olla tiukasti valvottua, niin ettei tule turhaa lääkkeiden käyttöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.