Mainos

Lääkelaitos: Nimed-lääkkeen käyttöä voi jatkaa

Tulehduslääke Nimediä voi yhä käyttää myyntikiellosta huolimatta. Lääkelaitos korostaa, että kiellon tarkoituksena on, ettei uusia hoitoja aloiteta.

Tulehduskipulääke Nimediä voi edelleen käyttää huolimatta sen tänään voimaan astuneesta tilapäisestä myyntikiellosta.

Professori Erkki Palva Lääkelaitokselta korostaa, ettei Nimedin käyttöä ole kielletty sitä jo käyttäviltä potilailta. Myyntikiellon tarkoituksena on ainoastaan se, ettei uusia hoitoja toistaiseksi aloiteta.

- Jos on syönyt Nimediä menestyksellisesti ilman haittavaikutuksia, sen käyttöä voi jatkaa turvallisesti, Palva rauhoittelee.

Myös Nimediä maahantuovan Aventis Pharman toimitusjohtaja Seppo Silander painottaa, että väliaikainen myyntikielto on ainoastaan varotoimi. Lääkkeitä ei myöskään kehoteta palauttamaan apteekkiin.

- Nimed on Suomen käytetyin tulehduskipulääke ja haittavaikutuksia on ilmennyt erittäin harvoissa tapauksissa. Ei siis ole mitään syytä palauttaa lääkettä, Silander sanoo.

Lääkkeestä ei myöskään saa rahoja takaisin. Silanderin mukaan on hyvin vaikeaa tietää, johtuvatko oireet lääkkeestä vai jostain ihan muusta.

Lääkelaitos määräsi Nimedin myyntikieltoon, sillä siitä on tehty haittavaikutusrekisteriin 109 ilmoitusta, joista 66 on ollut maksareaktioita. Kahdelle Nimediä käyttäneelle potilaalle tehtiin viime vuonna maksansiirto, ja viikko sitten Lääkelaitos sai ilmoituksen kuolemaan johtaneesta maksavauriosta, jonka yhdeksi syyksi epäillään Nimediä.

Silanderin mukaan on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että Nimed olisi aiheuttanut potilaan kuoleman, sillä menehtynyt keski-ikäinen oli ollut hyvin sairaana pitkään, ja hän käytti myös muita maksaan vaikuttavia lääkkeitä. Jatkotutkimuksissa selvitetään, johtuiko kuolema todella Nimedistä.
Silanderin mukaan tutkimukset valmistuvat "hyvin pian".

Maksavauriolle tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja ihon keltaisuus. Oireet ovat havaittavissa nopeasti, jolloin potilas osaa yleensä hakeutua ajoissa hoitoon eivätkä oireet pääse kehittymään vakaviksi. Professori Palvan mukaan kaikkien tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy samantyyppisiä riskejä.

Italialainen Nimed on myynnissä yli 50 maassa. Suomessa sillä on ollut neljässä vuodessa arviolta puoli miljoonaa käyttäjää. Lääkkeellä lievitetään muun muassa lihas- ja nivelkipuja. Suomessa lääke sai myyntiluvan vuonna 1997, ja lääkäreiden määrättäväksi se tuli alkuvuodesta -98. Nimediä on käytetty arviolta 32 miljoonana hoitopäivänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.