Mainos

Lääkekulut selvässä kasvussa

Lääkkeiden uusiutuminen ja kallistuminen kasvattaa lääkelaskua.

Lääkkeitä

Lääkekulut kasvavat, koska lääkkeiden käyttäjät joutuvat ostamaan entistä uudempia ja samalla kalliimpia lääkkeitä. Kuitenkaan lääkkeiden käyttäjien määrä ei ole vuosien mittaan juuri muuttunut. Lääkekulujen kasvu on vuodessa 10-11 prosenttiyksikön luokkaa.

Kelan tutkimusprofessori Timo Klaukka sanoi Turussa, että uusia lääkkeitä kannattaa ottaa käyttöön maltillisesti, koska vanhojen lääkkeitten turvallisuus tunnetaan hyvin ja lääkäreitä tulee kouluttaa järkevään lääkkeiden määräämiseen. Klaukka korosti, ettei lääkkeitä toisaalta pidä pelätä eikä aiheetta välttää. Vanhusten lääkekuormaa on kuitenkin hyvä purkaa ja vähentää tarpeetonta antibioottien käyttöä.

Suomi ei kuitenkaan ole lääkkeiden suurkuluttajamaa.

-Antibioottikuureja määrätään meillä varman päälle, ja sillä aiheutetaan tarpeetonta hoitoa sekä bakteerien muuttumista vastustuskykyisiksi. Eurooppalaisittain käytämme antibiootteja keskivertoisesti, mutta kritiikki voisi vielä lisääntyä, Klaukka sanoi.

Uuden lääkkeen saaminen nykyisin maailman markkinoille on pitkä ja paljon voimaa vaativat ponnistus. Yritykset tarvitsevat rahaa uusien lääkkeiden kehittämiseen ja osinkojen jakamiseen. Kelan lääkemaksujen osuuden leikkaamista ei ole kulujen kasvusta huolimatta näköpiirissä.

-Yksittäisen potilaan lääkekustannusten lisäämisen tie on luultavasti jo käyty loppuun. Suomessa potilaat maksavat kohtalaisen ison osan lääkkeistään, Klaukka sanoi.

Syöpälääkkeet alkavat olla yhä kalliimpia. Myös kolesterolilääkkeet ovat kallistuneet. Molempien käyttö on lisääntynyt. Psykoosien hoitoon käytetään uusia tehokkaampia lääkkeitä, jotka maksavat moninkertaisesti aiempaa enemmän.

-Lääkkeiden vaihto samanlaiseen halvempaan lääkkeeseen on ollut tilapäinen lääkkeiden hinnan kasvun hidastaja. Sen vaikutukset on vähäksi aikaa syöty. Kun patenttisuojan alta vapautuu paljon käytettyjä lääkkeitä, sieltä muodostuu säästön mahdollisuus.

Klaukka arvioi, että itsehoitolääkkeitten siirtyminen marketteihin voisi vähän alentaa lääkkeiden hintojen. Hän kannattaa kuitenkin nykyistä järjestelmää, koska lääkkeiden kuluttajaostajat ovat ammattilaisten neuvonnan piirissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.