Mainos

Lääkekannabis vain harvan käytössä

Suomessa on vain reilut kymmenen lääkekannabiksen laillista käyttäjää. Lääkekannabis tuli lailliseksi Suomessa vuonna 2008. Sillä ei kuitenkaan ole myyntilupaa. Käyttöön tarvitaankin lääkärin kirjoittama resepti ja Fimean eli entisen Lääkelaitoksen erityislupa.

- Ajatus on, että tämä on viimeinen mahdollisuus, kun muut helpommin saatavat hoidot on kokeiltu, kertoo johtaja Erkki Palva Fimeasta.

Lääkekannabiksen mahdollisuuksia erilaisten oireiden ja sairauksien hoidossa tutkitaan eri puolilla maailmaa. Näyttöä on saatu muun muassa sen hyödyistä MS-taudin hoidossa. Suuri osa suomalaisista lääkekannabiksen käyttäjistä sairastaa juuri MS-tautia.

Ongelmana on ollut kannabiksen sisältämien kannabinoidien huumaava vaikutus. Tutkijat yrittävätkin kehittää kannabislääkkeitä, joilla olisi tehoa ilman huumaavaa vaikutusta.

Palvan mukaan kannabis on kiinnostava tutkimuskohde lääketieteessä. Toisaalta hän uskoo, että kannabikseen liitetään liiankin suuria odotuksia.

- Se tulee vähän eksoottisesta kulmasta tähän lääkehoitoon mukaan. Sen takia siihen liittyy mystiikkaa ja uskomuksia paremmasta hoitotehosta, mitä sillä oikeasti on.

Syöpäpotilaan omaisten viimeinen toivo

45 minuuttia tapasi vakavasti sairaan oulunsalolaisen Jarmo Holtinkosken. Kurkunpäänsyöpään noin vuosi sitten sairastunut mies on saattohoidossa oululaisessa sairaalassa. Parantavat hoidot eivät ole tehonneet.

Viimeisenä keinonaan omaiset haluaisivat Jarmolle mahdollisuuden kokeilla lääkekannabista. He uskovat, että se voisi kohentaa vointia ja mahdollistaa paluun kotiin.

Lääkärit eivät ole suostuneet kirjoittamaan reseptiä, sillä heidän mukaansa syöpäpotilas ei hyödy lääkekannabiksesta.

Jarmon omaiset eivät aio luovuttaa, vaan vaativat edelleen reseptiä.

- Tietäisi ainakin, että kaikki on kokeiltu, huokaa puoliso Päivi Tillman.

Katso Salla Vuorikosken juttu (45 minuuttia 24.2.2010)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.