Lääkekannabis saamassa myyntiluvan – haasteita huumevalistukseen

Lääkekannabis on saamassa myyntiluvan Suomessa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päättää luvasta virallisesti muutamien viikkojen kuluessa, ja lupa on lähes varma. Tämä tuo uusia haasteita esimerkiksi ehkäisevää päihdetyötä tekevien järjestöjen huumevalistukseen.

– Nuorisolla on jo hyvin positiivinen suhtautuminen lääkekäyttöön. Lisäksi tutkimusten mukaan 40 prosenttia suomalaisista hyväksyisi jo kannabiksen lääkekäytön. Tämä on hyvin kansainvälinen ilmiö ja totta kai sitä käytetään myös argumenttina kannabiksen puolesta, pohtii Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n asiantuntija Jussi Perälä.

Tähän asti lääkekannabis on ollut Fimean erityisluvan takana. Tänä vuonna on myönnetty 68 erityislupaa. Viime vuonna erityislupia myönnettiin 48. Lääkekannabis on suuhun suihkutettava synteettinen tuote, joka sisältää kahta eri kannabisuutetta.

– Jää nähtäväksi, mitä ongelmia siitä myyntiluvasta tulee. Lääkekannabista tulee ehkä käyttämään muutama tuhat suomalaista ja kannabiksen käyttäjät haluavat ehkä mieluummin käyttää tätä aitoa luonnontuotetta. Asenteisiin se tulee joka tapauksessa vaikuttamaan varmasti ja silloin täytyy sitten uudestaan miettiä miten siihen reagoidaan valistuksen puolella, Perälä toteaa.

Käsitys kannabiksesta huumeena voi muuttua

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on huomattu, että huumekeskustelua hallitsevat tällä hetkellä lääkekannabis ja kannabiksen kotimaisen tuotannon lisääntyminen. THL:n mukaan lääkekannabiksen hyväksyminen lääkkeenä tulee sen myyntiluvan myötä vielä lisääntymään ja tuo haasteita myös huumevalistukseen.

– Se muuttaa myös käsitystä huumeesta. Ennen kannabista on pidetty tällaisena haitallisena ja vaarallisena, ja nyt sillä onkin todettu terapeuttista näyttöä ja myös apua esimerkiksi kivunhoitoon, toteaa THL:n osaston johtaja Pekka Hakkarainen.

Lääkkeellä on myyntilupa jo ainakin Ruotsissa ja Britanniassa.

Nuorten asenteet kannabista kohtaan ovat lieventyneet koko 2000-luvun. Yhä useampi on kokeillut huumetta ja kansainvälisyys sekä internet ovat tuoneet kannabiksen käytöstä myös uusia tutkimustuloksia ja tietoa. Asiantuntija Jussi Perälän mukaan nyt on perustettu huumetyöryhmä, jonka kautta otetaan kantaa ja pyritään vaikuttamaan kansalaisasenteisiin.

– Huumevalistus ei aina ole tätä päivää ainakaan. Tuntuu, että se on välillä sellaista pelottelua. Ei ehkä puhuta asioista niiden oikeilla nimillä ja uusimpien tutkimusten mukaan, toteaa parikymppinen Alppe.

Samaa mieltä on myös parikymppinen Tanja.

– Huumevalistus ei ehkä ole ihan tätä päivää. Sitä voisi vähän lisätä, koska asenteet huumeita kohtaan on löystynyt ihan yleisesti. Valistusta voisi vähän päivittää ja ehkä vähän kiristääkin.

Samanikäinen Henri puolestaan uskoo valistuksen olevan ihan hyvällä tasolla.

– Tietoa on nykyään paremmin saatavilla. Ennen se taisi ollakin sitä, että hyi hyi kannabis tappaa, pohtiiHenri.

Lue myös:

    Uusimmat