Lääkejätti varoittaa valtioita H1N1-venkoilusta

Useat maat haluaisivat pienentää tai peruuttaa jo tekemiään H1N1-rokotetilauksia. Tästä syystä suurten lääkefirmojen ja valtioiden välille on kehkeytymässä rokoteriita. Yhtiöt toivovat valtioiden kunnioittavan tehtyjä sopimuksia.

Novartis-yhtiön pääjohtaja Daniel Vasella varoittaakin, että peruutuksia vaativat maat eivät voi odottaa ensi kerralla yhtä nopeaa palvelua kuin luotettavammat kauppakumppanit.

- Hallitukset painostivat ensin rajusti lääketeollisuutta toimittamaan rokotteet pikaisesti ja sitten ne ilmoittivat että "emme halua enää niitä tuotteita jotka tilasimme", Vasella suomii.

- Seuraavan pandemian tullen ne hallitukset, jotka ovat kunnioittaneet sopimuksia, ovat etusijalla. Jos valtiot tahtovat tehokkaan rokoteteollisuuden, on niiden itsekin toimittava johdonmukaisesti, hän jatkaa.

Esimerkiksi Ranska ilmoitti tammikuun alussa haluavansa perua 50 miljoonan rokoteannoksen tilauksen. Niistä 7 miljoonaa on Novartisilta. Hallitukset syyttävät tilanteesta rokotuskampanjoiden heikkoa suosiota sekä suositeltujen rokotuskertojen vähentämistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat