Mainos

Lääkehuuruisista lääkäreistä aiempaa enemmän ilmoituksia

Terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto Valvira on puuttunut tänä vuonna jo lähes 30 lääkärin ammattioikeuksiin päihdeongelmien vuoksi.

Sairaaloissa lääkäreiden riippuvuuksia on perinteisesti seurattu hiljaa sivusta, vaikka onkin tiedetty potilasturvallisuuden vaarantuvan, kun lääketokkurainen, päihtynyt tai krapulainen kirurgi häärii leikkauspöydän ääressä veitsi kädessään.

Nyt riskeihin on herätty ja päihdeongelmista ilmoitetaan valvontaviranomaisille aiempaa useammin. Alkoholin ohella lääkäreiden päihdeongelmissa ovat lähes poikkeuksetta mukana lääkkeet.

– Tämä tekee tästä asiasta haasteellisemman sen takia, että lääkkeiden väärinkäyttö ei välttämättä niin helposti näy ja haise ulospäin kuin alkoholin, Valviran ylilääkäri Markus Henriksson kertoo.

Yleisimmin väärinkäytetään itse määrättyjä bentsodiatsepiineja, opioideja, kodeiinia sisältäviä särkylääkkeitä sekä ADHD -lääkkeitä.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on aloitettu lääkäreille suunnattu päihdekuntoutus. Päihdehoito toteutetaan anonyymisti, muista potilaista erillään. Näin halutaan taata hoidossa oleville lääkäreille ammatinharjoittamisen mahdollisuudet myös jatkossa.

Aiheesta lisää 45 minuuttia -ohjelmassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.