Lääkefirmat luopuvat kanteesta Etelä-Afrikkaa vastaan

Lääkeyhtiöt ovat luopuneet kanteestaan Etelä-Afrikkaa vastaan aids-lääkeriidassa.

Kansainväliset lääkeyhtiöt luopuivat tänään kanteestaan, jolla ne yrittivät estää halpojen aidslääkekopioiden maahantuonnin Etelä-Afrikkaan.

-Kaikkien osapuolten hyväksynnän myötä haluan ilmoittaa, että kanteesta on luovuttu, kertoi yhteensä 39 yhtiötä edustanut asianajaja Fanie Cilliers täyden oikeussalin edessä. Cilliersin mukaan yhtiöt ovat suostuneet myös maksamaan oikeudenkäynnin kulut.

Etelä-Afrikan terveysministerin Manto Tshabalala-Msimangin mukaan hallitus ei suostunut mihinkään lehmänkauppaan lääkeyhtiöiden kanssa.

-Voitte luottaa hallitukseen, hän tähdensi. Etelä-Afrikan hallituksen, ihmisoikeusjärjestöjen ja aids-aktivistien mielestä lääkeyhtiöt haluavat käyttää hyväksi kehitysmaiden ahdinkoa ja repiä mahdollisimman paljon voittoa niiden aids-kriisistä. Myös EU:n parlamentti vastusti lääkeyhtiöiden kannetta. Järjestöt ja aktivistit ovat pitäneet oikeudenkäyntiä merkittävänä vaiheena ponnisteluissa turvata lääkehoito niille 26 miljoonalle ihmiselle Afrikassa, joilla on hi-virustartunta.

Kanteen Etelä-Afrikan hallitusta vastaan oli nostanut yhtiöitä edustava lääkeyhtiöiden liitto PMA. Paikalliset aktivistit vaativat hallitusta aloittamaan halvempien aids-lääkkeiden jakelun julkisen terveydenhuollon kautta. Terveysministerin mukaan myös halvemmat aidslääkekopiot ovat liian kalliita. Tapauksen oletetaan olevan ennakkotapaus myös muita kehitysmaita ajatellen.

Brittiläisen avustusjärjestö Oxfamin mukaan myös brasilialaiset lääkeyhtiöt ovat nostaneet samantapaisen kanteen kuin PMA. Muun muassa Brasilia, Intia ja Thaimaa tuottavat halpoja aidslääkekopioita.

Etelä-Afrikassa hyväksyttiin vuonna 1997 laki, jonka myötä maan terveysministeri voi päättää kopiolääkkeiden maahantuonnista. Maailman suurimmat lääkeyhtiöt yrittivät oikeusteitse kumota lain, sillä niiden mielestä halvat kopiolääkkeet rikkovat lääkeyhtiöiden oikeuksia. Arviolta 4,7 miljoonalla eteläafrikkalaisella on hi-virus tai aids.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat