Mainos

Lääkärit ymmällään lasten halvaantumisista USA:ssa

Yhdysvalloissa lääkärit ovat ymmällään kymmenien lasten halvaantumisista syksyn aikana. New York Times kertoo, että yli 50 lapsella kaikkiaan 23 osavaltiossa on ollut halvaantumisia käsivarsissa tai jaloissa.

Vaikka tapauksia on paljastunut lyhyessä ajassa kymmeniä, ne ovat äärimmäisen harvinaisia.

–Tällä hetkellä näyttää, että mahdollisuus saada tämä oireyhtymä on vähemmän kuin yksi miljoonasta, rauhoittelee Yhdysvaltain tautien hallinta- ja ehkäisykeskusten virustautiosaston johtaja Mark A. Pallansch New York Timesissa.

Osa sairastuneista lapsista on menettänyt käsivarren tai jalan  toimintakyvyn, osalla sairaus on aiheuttanut vakavampia haittoja, kuten hengitysvaikeuksia.

Halvaantumisten syytä ei ole toistaiseksi saatu selville, mutta useat lääkärit ovat arvelleet, että tapaukset saattavat liittyä enterovirus 68:aan, johon tuhannet lapset ovat sairastuneet syksyn aikana.

Syy-yhteys on vähintäänkin epävarma, koska kaikilta polion kaltaisia halvaantumisoireita saaneilta  lapsilta ei ole löytynyt enterovirus 68:n vasta-aineita.

Esimerkiksi Coloradon lastensairaalan kymmenstä tapauksesta vain puolet on testien mukaan enterovirus 68 -postiivisia. Philadelphian lastensairaalassa taas on hoidettu viittä lasta, joilla on ollut oireyhtymän mukaista heikkoutta raajoissa tai vamma selkärangassa, mutta yhdeltäkään heistä ei ole löytynyt enterovirus 68:n vasta-aineita.

Halvaantumisoireita saaneiden lasten paranemisennuste on hyvin vaihteleva.

– Jotkut potilaista paranevat erinomaisesti, toiset taas valitettavasti eivät, sanoo lasten neurologi Keith Van Haren Lucile Packardin lastensairaalasta Stanfordista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.