Mainos

Lääkärit raportoineet riskikuljettajista harvakseltaan

Uusi ajokorttilaki velvoittaa lääkärit ilmoittamaan poliisille, jos he huomaavat potilaan ajokyvyn pysyvästi heikentyneen.

Lääkärit ovat tehneet ilmoituksia riskikuljettajista vain muutamia kymmeniä, ilmenee Aamulehden tekemästä kyselystä. Suurimpien kaupunkien poliisilaitoksilta kerättyjen tietojen mukaan lääkärit ilmoittavat harvakseltaan poliisille ajokortin haltijan terveyden pysyvästä heikentymisestä.

Uusi ajokorttilaki on ollut voimassa kuukauden. Laki velvoittaa lääkärit ilmoittamaan poliisille, jos he huomaavat, että potilaan ajokyky on pysyvästi alentunut. Ajokykyyn vaikuttavia sairauksia ovat muiden muassa dementia, Parkinsonin tauti, epilepsia, psykiatriset sairaudet ja näkökyvyn heikkeneminen.

Uuden lain mukaisia ilmoituksia on tullut eniten Helsingissä, missä niitä on kirjattu 15, mutta esimerkiksi Espoossa ja Turussa ilmoituksia on tullut vain yksi. Poliisilaitoksilla arvellaan, että ilmoitusten pieni määrä johtuu lain uutuudesta. Lisäksi lääkärien koulutus uuden lain soveltamiseen on vielä kesken.

Lääkärit puolestaan kritisoivat lakia, sillä se loukkaa heidän mielestään lääkärien ja potilaiden välistä luottamusta. Toinen hankaluus on monimutkainen lomake. Sosiaali- ja terveysministeriössä uskotaan, että alkukankeuden jälkeen ilmoituksia tulee vuosittain muutamia satoja. Ruotsissa vastaava laki on ollut voimassa jo vuosia ja siellä ilmoituksia tehdään noin tuhat vuodessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.