Lääkärit pulassa vieraiden kulttuurien ja uskontojen kanssa

Lääkärille tulee yhä useammin eteen tilanne, jossa potilaan käsitykset hyvästä hoidosta poikkeavat vahvasti hänen omista käsityksistään.

Ongelmia voivat aiheuttaa yhtä hyvin vieraisiin kulttuureihin kuin omankin maan uskontoihin liittyvät käsitykset. Vaikeinta lääkärin on hyväksyä tilanteita, joissa lapsen terveys vaarantuu suotta.

Pitkään Suomessa asioimistulkkina toiminut Mohsen Tavassoli katsoo, ettei lääkärin pitäisi liikaa miettiä potilaittensa kulttuuritaustaa. Merkittäviä hoitopäätöksiä tehtäessä, on kuitenkin varmistettava, että tieto on mennyt perille.

- Ei riitä, että potilaalta kysytään, ymmärtääkö hän suomea, sanoo Tavassoli.Hän kertoo tapauksesta, jossa tulkkina toimineen aviomiehen väärinkäsitys johti kielitaidottoman vaimon sterilisaation vastoin tämän tahtoa.

Myös tulkin tuloa paikalle kannattaa odottaa. Peruutusten vuoksi potilas oli päätynyt mahalaukun tähystykseen sovittua aiemmin. Tulkin tullessa paikalle potilas juoksi käytävällä paniikissa ja hoitaja välineet kädessä perässä. Kumpikaan ei ymmärtänyt, mistä oikein oli kyse, sanoo Tavassoli.

Vaaditaan, jos siihen annetaan mahdollisuus

Islamilaispariskuntien keskuudessa on tapana, että lääkäri puhuu aviomiehelle ja tämä välittää asian vaimolle. Joskus herää epäilys, että mies ei aina puhukaan kaikkea vaimolle, sanoo dosentti Erja Halmesmäki Naistenklinikalta. Ongelmia voi syntyä myös silloin, kun vaimolle ei hyväksytä mieslääkäriä, eikä naislääkäriä ole tavoitettavissa.

- Jos potilaille annetaan mahdollisuus valita ja vaatia, niin kyllähän ne sitten vaativatkin, sanoo Naistenklinikalla aiemmin työskennellyt kätilö Batulo Essak. Hänen mukaansa esimerkiksi Somaliassa ei ole juurikaan naislääkäreitä. Siellä on tosi pitkät jonot lääkärille aamusta iltaan, eikä siellä välitetä siitä, onko lääkäri mies tai nainen.

Tavassolin mielestä suomalaiset lääkärit tarjoavat potilaille usein liikaakin päätösvaltaa.

- Lääkäri kertoo vaihtoehdoista ja kysyy sitten potilaalta, mitä tämä haluaa.Potilas voi olla aivan ihmeissään, miksi se minulta kysyy, minähän olen potilas. Monissa maissa lääkäri on arvostettu henkilö, joka määrää hoidon, sanoo Tavassoli.

Uskonnollinen ryhmäkuri vaarantaa lapsen hengen

Erityisen vaikeaa lääkärin on hyväksyä lapsen elämän vaarantamista aivan suotta. Verensiirroista kieltäytyminen aiheuttaa ongelmia jatkuvasti Naistenklinikalla. Esimerkiksi sikiön anemia hoidetaan normaalisti antamalla sikiölle verta napanuoran kautta, jolloin raskautta voidaan jatkaa normaalisti. Ellei anemiaa hoideta, muun muassa lapsen aivovaurion riski on suuri.

- Lapselle voidaan antaa verta syntymän jälkeen ilman vanhempien suostumustakin, mutta se merkitsee, että keisarinleikkaus joudutaan tekemään liian aikaisin. Keskosuus lisää vammautumisen riskiä ja verensiirto keskoselle on äärimmäisen vaikeaa, toteaa Halmesmäki.

Halmesmäen mukaan uskonnollisen ryhmän kuri voi toisinaan olla niin vahva, että puoliso ei uskalla tehdä päätöstä edes siitä, annetaanko potilaan kuolla vai ei. Tällaisissa tapauksissa puoliso päätöksenteon hetkellä usein vain katoaa.

Ongelmia aiheuttaa myös ehkäisystä kieltäytyminen.Yhteisön kontrolli voi estää ehkäisyn, vaikka uuden raskauden pelko täyttäisi jo useita hengenvaarallisia synnytyksiä läpikäyneen äidin elämän.

Vieraan kulttuurin ongelmia pohdittiin Lääkäriliiton eettisen valiokunnan seminaarissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat