Lääkärit: Potilasjonoja ei pidä purkaa ylitöinä

Lääkärit palaavat tänään työvuorojensa mukaisesti töihin lähes viisi kuukautta kestäneen lakon jälkeen.

Kun pitkä lääkärilakko vihdoin saatiin päätökseen, vakuuttelivat molemmat osapuolet tyytyväisyyttään. Vaikka 20 prosentin korotuksesta jouduttiin tinkimään, ovat lääkärit tyytyväisiä kustannusvaikutuksiltaan 10,5 prosentin korotukseen. Rahassa tämä merkitsee keskimäärin 2800 markan korotusta kokonaisansioihin.

Työnantajaleirissä tosin laskettiin ratkaisun nostavan kuntien ja kuntaryhmien työvoimakustannuksia lähes kuusisataa miljoonaa markkaa. Myös entisestään venyneet potilasjonot pitäisi pikimmiten saada lyhenemään.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Lauri A. Laitinen on kysellyt lääkärien halukkuutta purkaa jonoja ylitöinä. Tähän eivät lääkärit tunnu olevan valmiita.

- Kuntatyönantaja ehdotti lääkäreille siirtymistä hoitajien tapaan kolmivuorotyöhön. Tämäkään ei lääkäreille sopinut. Lääkärit siis saivat kustannusvaikutuksiltaan 10,5 prosentin eli lähes kaksinkertaisen korotuksen tuloratkaisuun verrattuna. Nyt jo useat muut terveysalan ammattiryhmät uumoilevat seuraavansa lääkäreiden viitoittamaa tietä, kertoo sairaalalääkäri Kirsti Hannila Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Jos muut terveyssektorin ammattiryhmät seuraavat lääkärien esimerkkiä ja ryhtyvät hakemaan korotuksia työtaisteluilla, ovat lääkärit valmiit tukemaan heitä.

Lakon vuoksi ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri joutuu nostamaan kunnilta perittäviä hoitotoimien hintoja lakon aiheuttamien menetysten takia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat