Mainos

Lääkärit ottaneet liikuntareseptit innokkaasti vastaan

Lääkärit ovat jo ryhtyneet innolla määräämään kansalaisia sohvannurkasta lenkkipolulle liikkumisresepteillä. Kaikkiaan Lääkäriliitosta on tilattu jo noin 12 000 liikkumisreseptilomaketta, mutta kirjoitettujen reseptien määrää ei vielä tiedetä. Reseptissä lääkäri voi määrätä päivittäistä kävelyä tai kuntosaliharjoittelua viisi kertaa 30 minuuttia viikossa.

Liikunnan hyödyistä kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on jo hyvin vahvaa näyttöä, vakuutti professori Antero Kesäniemi Oulun yliopistosta tänään Helsingin Lääkäripäivillä. Noin tuhannen kilokalorin kulutus viikottaisella liikunnalla pienentää kuolleisuutta noin 30 prosenttia. Tämä kulutus vastaa 4-5 kertaa viikossa puolen tunnin reipasta kävelylenkkiä niin, että hiki tulee pintaan. Tällainen liikunta alentaa selvästi sekä normaalia että kohonnutta verenpainetta.

Liikunta aktivoi rasvoja pilkkovia entsyymejä. Se lisää hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta sekä pienentää huonon LDL-kolesterolin pitoisuutta. Myös verihiutaleiden takertuminen toisiinsa vähenee säännöllisellä liikunnalla, vakuuttaa Kesäniemi.

Aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä kuuden prosentin väheneminen saavutetaan jokaista 500 viikottaista liikunnalla kulutettua kilokaloria kohden. Liikunnalla voidaan pienentää myös diabetekseen liittyvää sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.