Mainos

Lääkärit lakkoon?

Neuvotteluja lääkäreiden avoinna olevasta virkaehtosopimuksesta jatketaan ensi viikon lopulla. Työnantajaa edustavan Kunnallisen työmarkkinalaitoksen odotetaan jättävän sopimusesityksensä perjantaihin mennessä. Akavalaisen Suomen lääkäriliiton hallitus on varautunut käsittelemään ehdotusta perjantaiaamuna. Valtuuskunta päättää kannastaan kello 17 alkavassa kokouksessaan.

Neuvotteluja on viime päivinä käyty tiiviisti, ja tapaamisia on jatkossakin sovittu päivittäin. Ratkaisevaa edistystä neuvotteluissa ei kuitenkaan toistaiseksi ole saavutettu. Lääkäriliiton loppuvuonna valittu valtuuskunta kokoontui myös tänään, mutta ei tehnyt sopimusasioista virallisia päätöksiä vaan keskittyi uuden kokoonpanonsa järjestäytymisrutiineihin.

Kiistat koskevat ylityökorvauksia

Tulosopimuksen ulkopuolelle jääneet lääkärit vaativat hyvitystä päivystystulojen vähenemisestä. Päivystystä rajoittaa vuosi sitten voimaan tullut uusi työaikalaki, joka määrää ylitöille katon. Päivystysten takia yksittäiset lääkärit joutuvat rikkomaan työaikalain ylityökattoa.

Tyytymättömiä ovat erityisesti nuoremmat sairaalalääkärit, jotka pitävät ylitöistä karsittua peruspalkkaansa liian pienenä. Lääkäriliitto hylkäsi tuloratkaisuun perustuvan sopimusmallin joulukuussa.

Kuntatyönantajan mukaan lääkäreille on tarjottu tupo-raamien puitteissa olevaa palkkaratkaisua. Työnantajaa edustavan KT:n mukaan esillä on myös muita työaikoihin liittyviä kysymyksiä, kuten työajan sijoittelu siten, että lääkäreitä on paikalla aina silloin kun tarve vaatii.

Mahdollista lakkoa voidaan siirtää

Lääkäreiden nykyinen virkaehtosopimus päättyy 31. tammikuuta. Mikäli kuntatyönantajan sopimustarjous viikon kuluttua hylätään, Lääkäriliitto antanee lakkovaroituksen. Neuvotteluille on silti vielä helmikuun puoleenväliin saakka. Jos lakkovaroitus jätetään, lakon alkamista voidaan yhteiskuntavaarallisena lykätä sekä virkariitalautakunnan että työministeriön päätöksillä yhteensä korkeintaan viidellä viikolla.

Sopimuskiista koskee kuntien noin 6 000:ta sairaalalääkäriä, pariatuhatta terveyskeskuslääkäriä sekä hammas- ja eläinlääkäreitä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.