Mainos

Lääkärit: Jushtshenko kärsii dioksiinimyrkytyksestä

Ukrainan oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon vaalikampanjan aikana kärsimän salaperäisen sairauden syy on selvinnyt. Itävaltalaislääkärin mukaan Jushtshenko kärsii dioksiinimyrkytyksestä.

Ukrainan oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko kärsii dioksiinimyrkytyksestä, kertoo häntä hoitanut wieniläislääkäri. Tohtori Michael Zimpferin mukaan Wienissä sijaitseva Rudolfinerhaus-klinikka on päätynyt tulokseensa tutkittuaan Jushtshenkon ihomuutoksia sekä veri- ja kudosnäytteitä.

- Ei ole epäilystäkään siitä, että taudin aiheutti dioksiinimyrkytys. Hänestä löytyi korkeita pitoisuuksia dioksiinia, jota on todennäköisesti annosteltu suun kautta, Zimpfer sanoi.

Zimpfer ei kuitenkaan halunnut kertoa, oliko myrkytys tahallinen.

- Me emme olleet paikalla ja jätämme sen asian (tahallisuuden) oikeusviranomaisten päätettäväksi, hän sanoi.

Hän totesi kuitenkin klinikan epäilevän, että asiassa on mukana kolmas osapuoli.

Dioksiini on liukeneva myrkky, jota voidaan tämän vuoksi helposti laittaa vaikka kermaiseen keittoon, hän muistutti.

Jushtshenko sairastui 6. syyskuuta kesken presidentinvaalikampanjan. Hän on toistuvasti syyttänyt poliittisia vastustajiaan myrkytyksestä.

Jushtshenkoa hoidettiin mystisen sairauden vuoksi kahteen otteeseen wieniläisklinikalla, jonne hän palasi vielä eilen lisätutkimuksia varten. Hän kertoi voivansa jo paremmin ja aikovansa palata Kiovaan vielä viikonlopun aikana.

Jushtshenkon vaimo kertoi aiemmin tällä viikolla tv-haastattelussa olevansa varma siitä, että hänen miestään yritettiin myrkyttää. Katerina Jushtshenko kertoi suudelleensa miestään huulille ja maistaneensa niiltä myrkyn vain päivää ennen kuin Jushtshenko sairastui. Hän lisäsi, ettei Jushtshenko ollut ottanut kuuleviin korviinsa vaimon huomautusta.

Jushtshenko kohtaa vaalien uusintakierroksella 26. joulukuuta vastaehdokkaansa pääministeri Viktor Janukovitshin.

Asiantuntija: Dioksiini väärin valittu myrkky

Kansanterveyslaitoksen ympäristöterveyden osaston johtaja Terttu Vartiainen suhtautui aluksi varoen tietoihin Viktor Jushtshenkon dioksiinimyrkytyksestä.

- Ne tiedot, joita näin internetistä, olivat sikäli heikolla pohjalla, ettei hänestä ollut mitattu dioksiinipitoisuutta. Se pystytään mittaamaan verestä tai rasvanäytteestä. Jos tällainen myrkytys on, se on erittäin helppo todentaa, Vartiainen huomautti STT:lle.

Hän epäili, että tiedot myrkytyksestä perustuivat Jushtshenkon ulkonäköön.

Kuopiossa työskentelevän Vartiaisen mukaan klooriaknea muistuttava ihottuma voi johtua monesta muustakin seikasta. Tiedot wieniläisklinikan tutkimuksista saivat Vartiaisen mietteliääksi. Hän olisi halunnut tietää Jushtshenkolle tehtyjen veri- ja kudosnäytteiden dioksiiniarvot.

Dioksiini oli todella huonosti valittu myrkky, jos Ukrainan oppositiojohtaja haluttiin tappaa, Vartiainen arvioi.

Dioksiinimyrkytys vaatii todella ison annoksen ainetta, mutta se on toki mahdollista saada aikaan. Vartiainen mainitsi kaksi tunnettua tapausta noin kahdeksan vuoden takaa. Kaksi itävaltalaista naista oli ilmeisesti myrkytetty, koska kukaan ei ymmärrä, miten he olisivat muuten voineen dioksiinin saada.

- He saivat ihan tyypillisen klooriaknen.

Vartiainen kertoi, että dioksiini on helppo jäljittää vielä vainajastakin.

- Dioksiinin voi mitata vielä kymmenien vuosien päästä, koska puoliaika on seitsemän vuotta; Seitsemän vuoden päästä on vasta puolet siitä aineesta lähtenyt pois.

- Jos ukrainalaispoliitikon tapauksessa on kyseessä myrkytys, se on tehty tällä aineella, jossa on seitsemän vuoden puoliaika. On muita vieläkin pitkäikäisempiä aineita, joilla on jopa 70 vuoden puoliaika.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 11.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.