Mainos

Lääkärit: Arafatin tila vakaa

Palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin tila on pysynyt vakaana, ilmoittaa ranskalaisen sotilassairaalan edustaja. Aiemmin tänään korkea-arvoinen palestiinalaisviranomainen kertoi, että Arafat on koomassa, elämän ja kuoleman rajamailla.

Palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin terveydentila ei ole heikentynyt sitten eilisillan, kertoi pariisilaisen sotilassairaalan tiedottaja alkuillasta. Lääkäreiden mukaan Arafatin tila on vakaa.

Pariisin palestiinalaisedustuston päällikkö Leila Shahid vakuutti aiemmin tänään ettei 75-vuotias Arafat ole aivokuollut, mutta kylläkin koomassa.

Shahid kertoi Arafatin avanneen silmänsä ja hymyilleen eilen Ranskan presidentin Jacques Chiracin vierailun aikana.

Arvelut ja huhut Arafatin tilasta jatkuvat yhä kiivaina: palestiinalaislähteiden mukaan Arafat on nukutettu tutkimuksia varten, toisaalla uskotaan, että Arafatin elintoimintoja pidetään koneellisesti yllä, vaikka hän olisi aivokuollut.

Sairastumisen syytä ei ole pystytty kuuden päivän tutkimuksissa selvittämään ja sen takia perusteellisempia tähystyksiä sanotaan tehtävän potilasta rasittamatta nukutuksessa.

Arafat siirrettiin teho-osastolle keskiviikkona. Israelilaiset televisiokanavat ennättivät jo eilen uutisoimaan tiedon hänen kuolemastaan, mutta sekä ranskalaissairaala ja palestiinalaisviranomaiset kiistivät illalla tiedon.

Palestiinalaisryhmät hätäkokoukseen

Kaikki palestiinalaisryhmittymät kokoontuivat tänään harvinaiseen neuvonpitoon Gazaan. Ryhmien johtajien tavoitteena oli estää turvallisuustilanteen heikkeneminen, jos Arafat kuolee.

- Olemme tulleet tänne osoittamaan kansallista yhtenäisyyttä ja näyttämään, ettemme ole vain hajallaan olevia joukkioita, Islamilainen jihad -järjestön johtaja Mohammed al-Hindi sanoi.

Palestiinalainen äärijärjestö Hamas ehdotti palestiinalaishallinnon siirtämistä kollektiivisen johtoryhmän käsiin.

Levottomuuksia pelkäävä Israel kiristi valvontaa palestiinalaisalueiden rajoilla. Kaikkien alle 50-vuotiaiden palestiinalaismiesten ja alle 35-vuotiaiden palestiinalaisnaisten pääsy Israeliin estettiin. Myös palestiinalaiset turvallisuusviranomaiset ovat olleet torstaista lähtien hälytystilassa.

Riitaa hautapaikasta

Neuvottelut Arafatin hautapaikasta käyvät yhä kuumina Israel on tyrmännyt Arafatin toiveen tulla haudatuksi Jerusalemiin Temppelivuorelle, eikä Länsirannan Ramallah kelpaa Israelille turvallisuussyistä.

Palestiinalaisia painostetaan hautaamaan johtajansa Gazan palestiinalaisalueelle, missä hänen suvullaan on hautapaikka.

- Juutalaiset hautaavat kuninkaansa Jerusalemiin. Se ei ole oikea paikka haudata arabiterroristeja ja joukkomurhaajia, Israelin oikeusministeri Josef Lapid jyrähti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 05.11.2004)

(Huomenta Suomen uutiset 05.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.