Mainos

Lääkäriruletille stoppi: Päivystykseen koulutetaan omat erikoislääkärit

Suomen ensimmäisten akuuttilääketieteeseen erikoistuneiden lääkärien koulutus on alkanut Turussa vuodenvaihteessa. Tarkoitus on kouluttaa päivystyksiin erikoislääkäreitä.

– Jos lääkärin ikioma työpaikka on päivystys, hänellä on halua kehittää nimenomaan päivystystyötä. Hoitajatkaan eivät joudu koko ajan opettelemaan vaihtuvien lääkäreiden toimintatapoja. Kun on enemmän rutiineja ja tutkimusta, potilasturvallisuus kasvaa, Turun yliopiston akuuttilääketieteen professori Maaret Castrén kertoo.

Castrén on Suomen ensimmäinen akuuttilääketieteen professori. Hän pitää koulutusta suurena kehitysaskeleena.

– Tähän saakka suurimmassa osassa sairaaloita sisätautien kaltaisten vanhojen spesialiteettien lääkärit ovat piipahtaneet kuukaudeksi pariksi päivystykseen ja sen jälkeen paikalle on tullut uusi lääkäri, Castrén kuvaa nykymenoa.

Koulutettavien hoidettavana ovat kaikki Tyksin päivystyspotilaat, vuosittain noin 100 000 ihmistä.

Koulutusta myös muissa yliopistoissa

Kuusivuotisen koulutuksen päättyessä Turusta odotetaan valmistuvan ainakin 10 akuuttilääketieteen erikoislääkäriä.

Turun lisäksi koulutusohjelman vuoden alussa aloittaa Helsingin yliopisto, jonne ei ole kuitenkaan vielä nimitetty alan professoria. Muut yliopistolliset keskussairaalapaikkakunnat Tampere, Oulu ja Kuopio aloittavat koulutuksensa myöhemmin.

Suomi on akuuttilääketieteen koulutuksessa monia maita jäljessä. Euroopan unionin alueella 15 valtiolla on jo erikoiskoulutuksensa päivystyksessä työskenteleville lääkäreille. Alan johtavia maita ovat Yhdysvallat ja Australia.

Turusta on rakennettu yhteyksiä erityisesti Yhdysvaltoihin, jossa akuuttilääketiedettä on kehitetty yli 30 vuotta. Professori Castrén tuo osaamista Ruotsista, jossa akuuttilääketiede on ollut suppeana erikoisalana vuodesta 2006 lähtien. Castrén on suorittanut pätevyytensä ulkomailla ja työskentelee nykyisin myös Tukholman Karoliinisen instituutin professorina. Hän osallistuu myös Euroopan laajuisen akuuttilääketieteen ohjelman suunnitteluun.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.