Mainos

Lääkäripula helpottaa osittain?

Lääkärille pääsy on helpottunut terveyskeskuksissa. Lääkäriliiton mukaan hyviä uutisia on kantautunut eri puolilta maata, muun muassa Kuopion seudulta.

Vaikka virkoja on edelleen auki runsaasti, on lääkäripulaa helpottamassa yhä suurempi keikkalääkäreiden joukko. Muun muassa Imatralla tilanne on niin hyvä, että potilaista on ollut jopa pulaa.

Kesän aikana vastaanotot pyörivät normaalisti. Imatralla on jopa paikallislehden avulla kehotettu potilaita varaamaan aikoja terveyskeskuksesta.

- Lähinnä oli ajatuksena, että pikkuhiljaa ihmiset voisi varailla näihin pitkäaikaissairauksien normaaleihin kontrollikäynteihin, terveyskeskuslääkäri Pia Hakio Imatran terveyskeskuksesta kertoo.

Potilaat kaikkosivat, kun vielä keväällä vain kolmannes lääkärinviroista oli täytetty.

- Ei olla saatu ollenkaan vastaanottoaikoja, että päivystyspotilaat on katsottu päiväkohtaisesti, terveyskeskusavustaja Birgitta Reinikainen Imatran terveyskeskuksesta kertoo.

Vaivoja pantataan, toisaalta moni hakee apua yksityisvastaanotoilta.

- Ihan pakko on ollut ohjatakin täältä, että kyllä varmasti hyvin paljon enemmän on ihmiset käyneet nyt yksityisellä, Reinikainen uskoo.

Nyt päivätyöhön saatujen ostolääkäreiden turvin vastaanotto vetää. Potilasjonot ovat kääntyneet potilaspulaksi.

- Minulle oli positiivinen yllätys, kun soitin kahdeksan aikaan aamulla, niin sanottiin, että kello 10.20 olisi ollut aika. Itse olin varautunut viikon odotukseen, imatralainen Pia Rauhala kertoo.

Lääkäriliiton laskelmien mukaan viikonloppu- ja iltakeikkaa tekee noin 500 lääkäriä, joilla on jokin muu päätyö esimerkiksi tutkijana. Lisäksi 100 keikkalaista tekee päivätyötä päätoimisesti.

Keikkalaiset helpottavat terveyskeskuslääkäreiden työtaakkaa, joka vähällä miehityksellä käy voimille.

Imatralla odotetaan, että parantuneet työolot houkuttaisivat lääkäreitä avoinna oleviin virkoihin.

- Syksyllä laitetaan virkoja auki ja toivotaan, että ihmiset uskaltaisi hakee niihin, kun tiedetään, että ei ihan niin huono tilanne ole kuin aikaisemmin, terveyskeskuslääkäri Pia Hakio Imatran terveyskeskuksesta pohtii.

Lääkäriliiton mukaan vanhemmat lääkärit ovat jo alkaneet hakeutua virkoihin, kun nuoria lääkäreitä alkaa valmistua aiempaa enemmän.

90-luvun lopulla aloituspaikkoja lisättiin 350:stä 500:aan. Tänä vuonna lääkäriopinnot aloittaa peräti 630 nuorta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 01.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.