Mainos

Lääkäriopiskelijan virhearvio johti putkakuolemaan

Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio on antanut huomautuksen Oulun läänissä terveyskeskuslääkärinä toimineelle lääketieteen opiskelijalle laiminlyönnistä.

Keikkatyötä tekevä lääkäri ei ottanut oikeusasiamiehen mukaan riittävästi selvää putkaan viedyn päihtyneen tilasta ja teki sen seurauksena virhearvion tämän hoidon tarpeesta. Alkoholia ja unilääkettä nauttinut henkilö jäi putkaan poliisin valvottavaksi ja löytyi myöhemmin sellistä kuolleena keväällä 2003.

Oikeusasiamies pyysi poliisia tutkimaan, johtuiko kiinniotetun kuolema poliisimiehen, vartijan tai terveyskeskuslääkärin laiminlyönnistä.

Oikeusasiamies katsoo, että lääkäri jätti antamatta riittävän yksityiskohtaiset ohjeet poliisille siitä, miten päihtyneen tajunnantasoa ja hengitystä olisi pitänyt seurata. Tämä vaikutti siihen, että tarkkailu ei tapahtunut poliisiasemalla niin kuin päihtyneen tila olisi vaatinut.

Oikeusasiamiehen mukaan kiinniotettu ei saanut päihtymyksensä ja terveydentilansa edellyttämää hoitoa. Päihtynyt olisi pitänyt viedä terveyskeskukseen, mikä olisi ollut poliisin velvollisuus.

Oikeusasiamiehen mukaan terveyskeskuslääkäri ei esimerkiksi pyytänyt poliisia puhalluttamaan kiinniotettua tai pyytänyt poliisia selvittämään potilaan nauttimien lääkkeiden vahvuutta eikä myöskään tiedustellut kiinni otetun nimeä.

Nimen avulla hän olisi voinut selvittää potilasasiakirjoista kiinni otetun aikaisempaa sairaushistoriaa.

Oikeusasiamies pitää huolestuttavana, että poliisille ja vartijoille annetaan tehtäviä, joihin heillä ei ole koulutusta eikä valmiuksia. Kun kiinniotettu on nauttinut lääkkeitä ja alkoholia, hänen tilansa kehittymistä on seurattava tiiviisti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.