Lääkärin tutkintoja jopa Islamabadista – aitoutta vaikea selvittää

Valviralla on täysi työ saada ulkomailla opiskelleiden terveydenhuollon ammattilaisten tiedot tarkistettua. Valviran lääkintöneuvos Pirjo Pennasen mukaan Valviran on hyvin vaikea saada tarkistusjärjestelmää täysin aukottomaksi. Ulkomailla koulutuksen saaneita terveydenhuollon ammattilaisia tulee vuosittain Suomeen noin 600 kappaletta.

– Jokaisen kohdalla meillä ei ole resursseja selvittää ulkomaisesta oppilaitoksesta kaikkea opintoihin liittyvää. Koulutuspaikka voi olla vaikka Islamabad, Kairo, Shanghai tai mikä tahansa maailmassa, Pennanen sanoo.

Joskus opinahjoon ei ole helposti tarjolla sähköpostiosoitetta, toisinaan vastausta saadaan odottaa kauan, tai tietoja ei saada lainkaan. Puhelimella Valvira tai Opetushallitus ei saa lainkaan tietoja, kielimuurikin tuo omat esteensä.

– Joudumme usein käyttämään kyseisen maan lähetystöä apuna, ja silloinkaan asia ei välttämättä selviä. Koulutuspaikkojen nimet voivat myös vaihdella. Ja nykymaailmassa väärentäminen on lisääntynyt, se on tosiseikka, Pennanen toteaa.

Valvira vaatii jokaiselta ulkomailla opiskelleelta virallisesti oikeaksi todistetut kopiot tutkintotodistuksista ja liitteistä sekä passista, lisäksi virallisesti käännetyt asiakirjat.

– Jos on ilmaantunut jotain epäilyttävää, olemme lähettäneet asian Opetushallitukselle tarkastettavaksi ja tarvittaessa olemme ottaneet yhteyden kyseiseen yliopistoon. Tähän järjestelmään olemme tässä vaiheessa luottaneet.

Tänään Valvira on julkaissut valelääkäriksi epäillyn Esa Antero Laihon nimen. Laiho on toiminut lääkärinä ainakin Suomen Geriatriakeskuksessa, jossa hän on myös toimitusjohtaja, sekä Geriatriapalvelu Johanneksessa.

Ennen tätä tapausta Valvirassa tunnetaan ainoastaan yksi toinen tapaus, jossa lääkäri on toiminut täysin vailla tutkintoa. Tapaus on parin vuoden takaa. Silloin Karkkilassa ja Karjaalla valelääkärinä toiminut Mika Jokinen tuomittiin vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat