Mainos

Lääkärin pätevyyden voi pian tarkistaa netistä

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira avaa Terhikki-rekisterinsä nettiin syyskuun alussa. Rekisteriin on kerätty kaikkien niiden lääketieteen opiskelijoiden nimet, jotka saavat toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä. Jo nykyisellään kuka tahansa voi tarkistaa tietoja puhelimitse tai sähköpostilla.

Lääketieteen opiskelija voi toimia terveyskeskuksessa tai erikoissairaanhoidossa, kun hän on suorittanut hyväksytysti vähintään viiden ensimmäisen opintovuoden opinnot. Kun opiskelija toimii päivystäjänä, hänelle nimetään takapäivystäjä, jonka on oltava viivytyksettä tavoitettavissa ja tarvittaessa saavuttava paikalle.

Neljän ensimmäisen opintovuoden lääketieteen opinnot suorittaneen opiskelijan toiminta on rajattu erikoissairaanhoitoon tai terveyskeskuksen vuodeosastolle. Opiskelija ei voi toimia esimerkiksi terveyskeskuksen avovastaanotolla. Jos opiskelija päivystää, niin on hänen toimittava laillistetun lääkärin rinnalla.

Työnantajan velvollisuus on arvioida tapauskohtaisesti opiskelijan valmiudet. Työnantaja määrittelee opiskelijan valmiuksien perusteella tarkasti opiskelijan tehtävät, toiminnan rajat ja velvoitteet.

Työnantajan vastuulla on myös varmistaa, että opinnot on suoritettu hyväksyttävästi. Vastuu lääketieteen opiskelijan soveltumisesta annettuun tehtävään säilyy terveyskeskuksella tai sairaalalla, vaikka rekrytointi tapahtuisikin työvoimaa vuokraavan yrityksen kautta.

Valviraan on tullut lukuisia tiedusteluja terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja opiskelijoiden pätevyydestä. Valtaosassa pätevyys on ollut täysin asianmukainen. Jo julkisuudessa olleiden tapausten lisäksi Valviran tietoon on viime päivinä saatettu muutama epäselvä tapaus, joissa lääketieteen opiskelijan edellytykset toimia lääkärin tehtävissä eivät ole täyttyneet. Valvira on puuttunut näihin tapauksiin välittömästi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.