Lääkärin ammatinharjoittamiseen puututaan harvoin

Kynnys puuttua lääkärin oikeuksiin on korkea. Harvinaisten tapausten taustalta löytyy usein päihdeongelma.

Lääkärin oikeuksiin puututaan usein vasta vuosien ongelmien jälkeen. Kanteluja ja valituksia terveydenhuollosta tulee vuodessa noin 1000, joista seurauksena on viisikymmentä huomautusta. Vuosittain alle kymmenen lääkärin oikeuksia rajoitetaan ja muutama menettää oikeutensa ammatinharjoittamiseen.

Kun Terveydenhuollon oikeusturvakeskus puuttuu lääkärien ammatinharjoittamiseen, taustalta löytyy usein päihdeongelmia. Yleisin rajoitus on se, että lääkäriä kielletään määräämästä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Ankarampien seuraamusten taustalla on siis lääkärien omia ongelmia, mutta määrällisesti käsitellään eniten potilaiden kanteluja. Useimmiten kannellaan hoidon puutteista, joista seurauksena on yleensä korkeintaan huomautus.

Huomautuksiin johtaneiden tapausten kirjo on suuri: mukana on yhtälailla asiattomia puheluja potilaalle kuin kuolemaan johtaneita laiminlyöntejä.

- Ihmisiä syntyy ja kuolee, joskus lääkärit pystyvät estämään sen, joskus eivät. Äkillisessä, kiireisessä tilanteessa yksi virhepäätös voi johtaa kohtalokkaaseen lopputulokseen. Erehtymisen takia ei voida viedä ihmiseltä oikeutta harjoittaa ammattiaan, apulaistoiminnanjohtaja Santero Kujala Suomen lääkäriliitosta perustelee.

Terveydenhuollon ammattilaisten keskusrekisteristä löytyy tietoja rajoituksista ja huomautuksista. Osa tiedoista on salaisia, kuten se, onko lääkäri tuomittu rikoksesta tai erotettu virastaan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat